2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Itt a legújabb fogyókúrás őrület: Edd azt, amit a harcosok!

lokal_fogyi_harcosok

Az étrend szerint ilyen az ember szervezetének ciklusa (fotó:harcosoketrendje.hu)

Már megszokhattuk, hogy a nyár a fogyókúráról szól, hisz ki ne szeretne néhány centivel vékonyabbnak tűnni a strandon? A trendi koplalások, fogyitabletták és divatos edzésformák után most itt az új őrület, a harcosok étrendje, amely szembe megy minden eddigi trenddel és szokással.

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a fogyásban vagy az egészség megtartásában hosszú távon a jelenlegi legtöbb étrend és diéta, valamint a módszerek zöme megbukik. A magyarázat egyszerű: a diéták alapja a korlátozás, és ezt igen nehéz beépíteni a hétköznapokba.

Az sem titok, hogy a diéták nagy része szinte kizárja az esti nagy lakomákat – ám a harcosok étrendje pont erre helyezi a fő hangsúlyt. Az étkezések alapja az a természetes napi ciklus,amely szerint testünk még ma is működik, azaz ahelyett, hogy nagy reggelikre, normálisnak vélt ebédelésre, és “koldusként” való vacsorázásra buzdítana, azt mondja: napközben zöldségeket és gyümölcsöket egyél, ha pedig lement a nap, pótold be egy ültő helyedben a kimaradt három étkezést. Különösebb korlátozás nélkül, amennyit jólesik.


Az indoklás szerint napközben az energiákat a napi teendőkre kell összpontosítani, ebben az időszakban testünk zsírt éget és méregtelenít, emésztőrendszerünk pedig pihen, ezért ilyenkor elegendő zöldség, gyümölcs, esetleg némi fehérje fogyasztása. Az eredmény egész napon át tartó kirobbanó energia és koncentráltság lesz, eltűnik az ebéd utáni bágyadtság és fáradtság. Az esti étkezés során gyakorlatilag korlátozás nélkül lehet enni, egyedül arra kell figyelni, hogy az étel friss legyen és minél kevésbé mesterséges.

Vér Tamás dező Duna Plaza- Arena Fitnessz

Vár Tamás szerint a Harcosok Étrendjével fogyás elérhető, de minőségi izomnövekedés nem (fotó: Sáfár Tibor)

 

– Személy szerint nem értek egyet teljes mértékben az étrenddel – árulta el a Lokálnak Vér Tamás fitneszedző, étrend tanácsadó. – A 300 című film debütálása óta minden mozgásforma és étrend amit “harcos” vagy “spártai” jelzővel illetnek, rendkívül trendinek, eladhatónak számít. Hogy az ember napközben zöldséget illetve gyümölcsöt fogyasszon és esetlegesen olajos magvakkal próbáljon “túlélni”,minimális feherjebevitel mellett, még nem is annyira rossz megközelítés, ha például az emésztő rendszer működésének kedvező irányba történő befolyásolására gondolok. Méltán érezheti magát az illető frissnek,fittnek, hiszen nem kell nehéz, zsíros, feherjedús ételeket emésztenie. Ez a pozitív hatás hatványozottabban érvényesül az ülőmunkát végzőknél. Viszont azt a tényt nem feltétlenül osztom,hogy este tömjük tele magunkat,mindennel ami jólesik, szinte a rosszullét határáig. Az étrend – ami később már akár életmód is lehet – nem mindenki számára lehet célravezető. Fogyást nagy eséllyel eredményezni fog, hiszen a kalória bevitel kevesebb az étkezések számának csökkenése miatt. A csökkenő testzsírszázalék egy látványosabb, esztétikus külsőt eredményez majd. Amennyiben azonban az esti táplálkozás nagy részét zsíros, cukros, olajos dolgok teszik ki (mert ugye a szervezet esetlegesen azt kívánja, és az étrend alaptézise szerint a szervezetünk tudja, mire is van szüksége, így adjuk meg neki amit kíván), az érdemleges, minőségi izomtömeg növekedést elfelejthetjük.


Kapcsolódó Cikkek