EUR: 337,25 Ft
CHF: 317,91 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb XX.kerület XXIII.kerület

Itt hagyták a veszélyes hulladékot

Parkolónak adták bérbe, szemétlerakat lett belőle. Négy éve áll felszámollás alatt az a cég, amely száz tonna veszélyes hulladékot tárolt évekig telephelyén. Közel nyolcvan tonna még mindig ott éktelenkedik, és ki tudja, mennyi káros anyagot juttat a földbe és a levegőbe.

Soroksári veszélyes hulladék (fotó: machpeter.blog.hu)

Van minden, mi szem-szájnak nem ingere (fotó: machpeter.blog.hu)

Szemét a földön, hulladék, olajos vizű hordók mindenütt. Ez a kép tárul elénk a Bolyai János és Lenke utca által határolt területen, ami a soroksári önkormányzat tulajdonában van. Mach Péter, pesterzsébeti PM-es képviselő tette szóvá először blogján a környezetszennyezésre utaló jeleket egy helyszíni bejárást követően. A Lokálnak elmondta, az ingatlant a XXIII. kerületi önkormányzat parkolóként (!) adta bérbe a Péter és Gönczi Kft.-nek évekkel ezelőtt.


– 2009-ben írták alá a papírokat, de két évre rá már el is indult a felszámolás a cég ellen. A jogászok szerint a hátrahagyott hulladék eltüntetése és az esetleges károk helyrehozatala a céget terheli, de a tulajdonos soroksári önkormányzatnak kell most lépnie, hiszen a felszámolás alatt álló cég fizetőképtelen. A nagy kérdés, hogy vajon mióta szivároghat szennyeződés a talajba és a levegőbe. Várjuk a fővárosi jelentés elkészítését.

Soroksári veszélyes hulladék (fotó: machpeter.blog.hu)

A közeli fák vajon mit érezhetnek? (fotó: machpeter.blog.hu)

A pesterzsébeti önkormányzat környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága megkereste a Pest megyei Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályt, hogy adjanak tájékoztatást, hol tart a felszámolási folyamat és milyen legújabb mérési eredményeik vannak. Tavaly tavasszal ugyanis a felszámoló megegyezett egy céggel, aminek következtében néhány hordót átcsomagoltak, hogy ne folyjon belőlük ki a káros anyag, valamint a felhalmozott 104 tonna hulladékból – amiből 93 veszélyesnek minősült – csupán 28-at szállítottak el. Azóta eltelt több mint egy esztendő, és nem történtek újabb intézkedések. Pedig a kiszivárgó folyadék könnyen bekerülhetett már ennyi idő alatt a talajba, a telepet csak egy kerítés választja el a soroksári erdősávtól. – Úgy gondolom, nem okoz akkora problémát, mint az Illatos úti pár héttel ezelőtt. Ha nyár végére megoldódna, az viszont csoda lenne, hiszen kezdődnek a szabadságolások a hivatalokban.


Megkeresésünkre a soroksári önkormányzat megerősítette, a héten esedékes képviselő-testületi ülésükön foglalkoznak a témával.

Kapcsolódó Cikkek