EUR: 335,78 Ft
CHF: 315,61 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Budapest XIII.kerület

Jaj, úgy élvezem én a standot!

Jó dolguk van Angyalföldön azoknak, akik friss, háztáji alapanyagból szeretnék elkészíteni a vasárnapi ebédet. A Szent László utcában működő termelői piacon ugyanis olyan finomságokat szerezhetnek be reggel, amilyeneket nem találni a boltokban. De a hangulat miatt is érdemes piacolással kezdeni a pihenőnapot.

A hétköznap csak virágkereskedőket kiszolgáló piac vasárnap szélesre tárja kapuit a nagyközönség előtt. Hihetetlen, de egész messziről is érkeznek ebbe az amúgy nem túl nagy vásárcsarnokba a termelők.


piac tejes1

Ildikó maga készíti a sokféle sajtot, joghurtot, tejterméket

piac tejes

István minden vasárnap itt vesz tejet

Labanczné Horváth Ildikó és férje Esztergom közeléből, Sárisápról hozza a friss házi tejet (120 litert) és a kézműves tejtermékeket már 3 éve minden vasárnap. Ahogyan a többi árust, őket is jól ismerik már a piac törzsvásárlói. Lechner István Labanczék egyik hűséges kuncsaftja.

– Évek óta minden vasárnap eljövök, megveszem a szokásos adagomat – árulta el István, kezében a másfél literes, házi tejjel töltött ásványvizes palackkal. – Ebből aludttejet is lehet csinálni! – magyarázta a férfi.


Az őstermelő házaspár valóságos kis családi tejipari vállalkozást működtet otthon. 30 tehenet tartanak.

– 2009-ben kezdtük. A tej mellett tejtermékeket is készítünk. Joghurtot, tejfölt, sajtokat, sajttekercseket… – sorolta Ildikó, aki örömmel kísérletezget új receptekkel, sajtkészítési technikákkal is.

Tőlük alig pár lépésnyire a piac hangulatfelelőse, a kolbászos Müller Péter standja található. A pilisvörösvári egykori hentes, bár még csak két éve piacozik, valójában erre született. Mindig vidám, közvetlen, büszke a portékájára, szívesen ad kóstolót és miközben kiszolgál, a vásárlók hogyléte felől is érdeklődik.

 

piac füsölthús

Illatozó füstölthúsok Müllerék standján

IMG_3127

Müller Péternek mindenkihez van egy két jó szava

– Itt mindent én készítek – jelentette ki büszkén
. – Kéthetenete vágunk disznót. Bár 40 évig hentes voltam, a családon belül apáról fiúra szálló, sváb recept szerint készítek mindent.

Kapós a tepertője, a kolbásza, a sváb hurkája pedig igazi kuriózum.

A csarnok túlsó végében is igencsak nagy a forgalom, hosszú a sor Aszódi Gábor pultja előtt. Nem csoda, három méter hosszan, több sorban sorakoznak a legkülönbözőbb fűszernövények és saláták.

– Elnézést kedves, a korianderben itt ott van egy-két fűszál, este 10-kor szedtem, hogy friss legyen, sötét volt már – mondta egyik vásárlójának Gábor, akinél valóban olyan különlegességek találhatók, amilyeneket az ember csak a multiknál kap, előre csomagolva, több száz, vagy ezer kilométerekről utaztatva. Ezek viszont csak alig 50 kilométert jöttek Galgahévízről és egyetlen napot sem álltak leszedve. Fűszernövényből van itt bazsalikom, lestyán, oregánó, marjonna, kakukkfű… Salátából a hagyományosok mellett amerikai tépő, lolo, tölgysaláta és saláta mix is, amibe csak bele kell markolni, hazavinni és elkészíteni rá az öntetet.

piac salátás1

Aszódi Gábor a testvére zöldségeit árulja a fűszernövények és a saláták mellett

– 25 éve a szomszédasszonyomtól kaptam egy kis bazsalikomot. Elültettem, aztán amikor megnőtt, kihoztam a piacra. 10 ezer forintot árultam belőle. Akkor jöttem rá, hogy megéri ezekkel foglalkozni. Ma már csak ilyesmit termelek, többségét fóliában, hogy egész évben legyen friss árum – mesélte, miközben vásárlójának segített kiszámolni, az uborkához, mennyi kaprot vegyen, hogy finom legyen a savanyúság.

Nagy a forgalom a vámosmikolai Bander Malvin aprócska standja előtt is. Málnát és szedret árul, gyönyörű friss mind a kettő. piac málnás

– 80 hektáron termeljük a málnát, 10 hektáron ezt a korai szedret – árulta el az őstermelő. A bogyós gyümölcsöket előző este szedték le, azt mondja, a 40 kiló málna az utolsó szemig elfogy, ahogyan a mézédes szeder is.

De alaposan megfogyatkozik a többi stand portékája, az illatos pékáru, a ropogós cseresznye, meg a többi, frissen szedett zöldség és gyümölcs, a mézek és a magok is. 11 óráig pörög az élet a csarnokban, fiatalok és idősek viszik haza nagy szatyrokkal, kosarakkal a friss háztájit, meg a hangulatot.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.