2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb V.kerület

Jobb hely lesz az új Szervita tér

Belváros önkormányzata most nagyszabású munkálatokba kezdett, hogy a Szervita tér ne csak impozáns, de élhető is legyen.

szervita1

1890 után készült ez a fotó, amikor a Szervita tér még sokkal szellősebb volt, mint az elmúlt évtizedekben. fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

A felújítás során az utat és a gyalogosfelületeket természetes kővel burkolják, és akadálymentesítik. Kiépítik a templom díszvilágítását, és megújítják a tér közvilágítását. A felújítást követően a forgalmi rend megváltozik: a Belvárosi Szent Anna Templom előtti szakaszon a környék jobb megközelíthetősége érdekében kétirányú forgalmat és párhuzamos parkolási rendet alakítanak ki. A zenei kulturális kincseinkre utaló egyedi formavilágú, pengető alakú növénykazettába cserjéket és virágokat ültetnek, és a szélén ülőfelületet alakítanak ki, ahol megpihenhetnek a látogatók.
Az építkezés alatt a Bárczy István utca kétirányú lesz és annak folytatásában a Szervita téri templom előtti útszakaszon teljes útlezárást eredményező ideiglenes forgalmi rend lép életbe.


A projekt keretében , tavaly a Szervita térhez közeli Városház utca 1. szám alatt kialakították Józsa Judit kerámia szobrászművész galériáját. A Szent Anna templom homlokzatát is felújították a fejlesztés keretén belül Esztergom-Budapest Főegyházmegye közreműködésével. A templom homlokzatát 2014. december 21-én dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A projekt részeként a tér közterületi része is megújul; a munkálatok 2015. június 18-án elkezdődtek, és jó ütemben haladnak.

–  Az épített értékek megóvásának jegyében a Rózsavölgyi Zeneműbolt műemléki lábazatának helyreállítására is lesz lehetőség – tájékoztatott az V. kerületi önkormányzat.  Tájékoztatásuk szerint a Rózsavölgyi Szalon nevében eljáró Városi Színház Nonprofit Kft. közreműködésével közösségi, kulturális, zenés programokat szervez 2015. és 2016. év során a Szervita térre, melyhez mind a Józsa Judit Galéria, mind pedig a Belvárosi Szent Anna templom rendezvényei csatlakozni tudnak, ezzel is segítve a kultúránk megőrzését és a szabadidő hasznos eltöltését.


Szervita tér, átépítés, munkálatok, átalakítás

Augusztus végéig tartanak a munkálatok fotó:Keresztesi Balázs

Dzsámi is volt a templom

A Szervita tér központi épülete a Belvárosi Szent Anna Templom, amelynek helyén már a 13. században templom állt, amit 1541-ben a törökök dzsámivá alakították. Két évszázaddal később a területet a Magyarországra érkező szervita rend kapta meg, akik templomot és rendházat építettek és kis teret alakítottak ki, hogy így tartsák távol a zajos a szomszédokat. A terület közepére 1729-ben Mária szobrot állítottak, hiszen rendjük a Mária Szolgálói nevet viselte. A szobor később megsemmisült, helyére egy a pestisre emlékeztető emlékmű került. A most látható Mária szobor 1948-ban került az eredeti talapzatra. A háborúk nem kímélték a teret, de a 70-es években, a templom mellé felépített modern telefonközpont épülete is is nagy károkat okozott a látványban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.