2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Sport

Kammerernek csak ugródeszka Olaszország

Kammerer Zoltán a magyar kajak-kenu válogatott legidősebb tagjaként készül a három hét múlva kezdődő milánói világbajnokságra, ahol érmet, és ezzel együtt olimpiai kvalifikációt szerezne.

Felsorolni is nehéz lenne mindazt a sikert, amit Kammerer Zoltán hosszú pályafutása során elért. Első országos bajnoki címét 1999-ben szerezte ám 37 évesen, háromszoros olimpiai, háromszoros világ és hétszeres Európa-bajnokként ugyanolyan lelkesen készül a világbajnokságra, mint tette azt első alkalommal. A magyar csapat legidősebb tagjaként példát mutat a fiataloknak, nemcsak életvitelével, de eredményeivel is: a bakui Európa Játékokon például a négyes és a kettes tagjaként aranyérmet szerzett, de Olaszországban sem szeretne lemaradni a dobogóról.


– Izgatottan várom a milánói világbajnokságot, de ugyanúgy készülők, mint húsz éve mindig – mondta a Lokálnak Kammerer Zoltán  – Érmet nyerni, és ezzel együtt olimpiai kvalifikációt szerezni megyek Olaszországba. Aztán jöhet a riói olimpia.

Brandenburg, 2014. július 11. Kammerer Zoltán versenyez a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének középfutamában a brandenburgi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2014. július 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kammerer Zoltán húsz éve a sportág világelitjéhez tartózik MTI Fotó: Kovács Tamás

Kammerer hozzátette, bár nagyon sok idő eltelt azóta, mióta elkezdett kajakozni, nagy csodák ebben a sportágban nincsenek. – A víz még mindig folyik, a hajót még mindig hajtani kell. Persze, a körülmények nagyon megváltoztak, hiszen amíg például mi anno az utcán vagy egy bokorban öltözködtünk, addig ma már a legtöbb vízitelepre senkinek nem lehet egy rossz szava sem.


A sportoló a magyar bajnokságon három számban is kivívta a világbajnokságon való szereplés jogát, ám végül csak a kajak négyesben – Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással, Pauman Dániellel – versenyzik csak. Ők négyen egyébként az Európa Játékokon is aranyérmet szereztek.

– Nem kell semmi rosszat gondolni. A szövetségnek van egy válogatási elve, mely szerint ha valaki olyan számban indul, melyben olimpiai kvalifikációt szerezhet, akkor más számban nem indulhat.

Mingachevir, 2015. június 15. Az aranyérmes Kammerer Zoltán (b) és Szalai Tamás a bakui I. Európa Játékok férfi kajak páros 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a Bakutól mintegy 300 km-re, nyugatra fekvő Mingachevirben 2015. június 15-én. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Szalai Tamással megnyerte a bakui I. Európa Játékok férfi kajak páros 1000 méteres versenyét (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Adódik a kérdés, hogy a nagy öregtől kérnek-e bármilyen tanácsok a fiatal, feltörekvő versenyzők. – Egyáltalán nem, de ez nem zavar. Ez azért inkább egyéni sportág, ahol a kor nem számít. A rajtvonal nekem is ott van, mint a fiataloknak, miként a célba is csak akkor érkezem korábban, ha én vagyok a gyorsabb.

Mingachevir, 2015. június 16. Az aranyérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel (b-j) a bakui I. Európa Játékok férfi kajak négyes 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a Bakutól mintegy 300 km-re, nyugatra fekvő Mingachevirben 2015. június 16-án. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Tóth Dáviddal, Kulifai Tamással és Pauman Dániellel a bakui I. Európa Játékok férfi kajak négyes 1000 méteres versenyén aranyérmet szerzett (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Kapcsolódó Cikkek