EUR: 335,83 Ft
CHF: 316,14 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb XIV.kerület

Kérdőjel a zuglói hajléktalan kérdés

hajléktalan_Zugló

A játszótéren is szívesen meghúzzák magukat

A Lokál egyik olvasója juttatta el lapunkhoz azokat a fotókat, amelyeket a Thököly – Róna utca kereszteződésében készített. Hajléktalanok vertek ott tanyát, olvasónk egy kellemetlen személyes élményéről is beszámolt. Az egyik zuglói online közösségi csoportban is forrnak az indulatok hajléktalan ügyben. Mint ismeretes, a hajléktalanrendelet módosítása óta, a  XIV. kerületben nincs olyan terület, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás.

– Küldöm a Thököly – Róna utca kereszteződésben készült fotókat. A hajléktalanok ott tanyáznak és piszkolnak – szó szerint – a patikával szemben – írta egyik olvasónk, és hozzátette, amikor rászólt az egyik, kis dolgát az utcán végző emberre, azt a választ kapta, hogy majd ha kiutalnak neki egy lakást, akkor nem kell nyilvánosan végeznie a dolgát. Az egyik zuglói facebook csoportba Z. Eszter is kiposztolt egy fényképet  “Esős napok után már a játszótérre is befészkelik magukat a hajléktalanok! Szép csendélet, ugye? Füredi u 60-62. – Tipegő u. Óvoda előtti játszótér!” – írta felháborodottan.


hajlektalan1

A Thököly-Róna kereszteződésében is gyakran vannak hajléktalanok

Rozgonyi Zoltán alpolgármester is hivatalos oldalán osztotta meg a témával kapcsolatos gondolatait.

– A közterületeken életvitelszerűen tartózkodás engedélyezése nem megoldás, befogadó szálláshelyek kellenek. Most olyan szálláshelyek kialakítására is lehet pályázni, ahol nem csak a lakhatási problémákat orvosolják, hanem speciális egészségügyi és pszichiátriai kezelést is nyújtanak – írta, utalva ezzel arra a napokban megjelent hírre, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Hajléktalanokért Közalapítvány kiírta a pályázatot a hajléktalanellátás támogatására. Az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Czibere János, a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pályázat célja, hogy segítse a hajléktalanokat ellátó intézmények és szervezetek finanszírozását, elsősorban télen, hogy senki ne kényszerüljön közterületen élni, aludni.


Lapunk megkereste Karácsony Gergely polgármestert is az ügyben, szerettük volna megtudni, folyik-e párbeszéd a hivatal, a lakók és hajléktalanok között, illetve milyen megnyugtató megoldást látnak, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.