2020. február 27., csütörtök
Edina

Belföld

Kiderült kik az Altus brüsszeli társai

Az Altus mellett a GKI és a CEU Consulting is tagja annak a konzorciumnak, amely nagy összegű megbízást nyert el az Európai Bizottságtól (EB) – értesült a Lokál. A pályázatról szóló iratot a brüsszeli testület küldte el lapunk megkeresésére. Ebben arra voltunk kíváncsiak, hogy a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég kikkel állt össze a kiírás kapcsán. Az EB-től kapott dokumentumban az Altus által vezetett konzorciumnak további 10, többségében külföldi hátterű cég a tagja, de ott van közöttük a GKI és a CEU Consulting is.

Előbbit nem nagyon kell bemutatni, az 1992-ben alapított GKI-t leginkább baloldali kötődésű háttér cégcsoportként könyvelik el, amely a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt több százmillió forintot kapott kommunikációs tanácsadásra, vagy tanulmánykészítési feladatokra.


A CEU Consulting 2007-ig a Budapesti Közép-Európai Egyetem Alapítványának tulajdonában volt (az angolul Central European University néven ismert felsőoktatási intézményt Soros György milliárdos alapította), majd Teszler B. Istvánhoz került, aki egy megszakítás után jelenleg is birtokolja a kft.-t. A vállalkozó a Heti Válasz információ alapján megegyezik azzal a Podkoniczky Istvánnal, aki az azóta megszűnt SZDSZ szociálliberális platformjának alapítója volt. Az üzletember később az MSZP-barát Szociáldemokrácia 2000 Egyesület ügyvivőjének pozícióját is betöltötte. Teszler arról is ismert, hogy egy másik érdekeltségét – a Hun-Dev Nonprofit Kft-t – azzal a Suha Györggyel gründolta, aki korábban gambiai főkonzulként, illetve Horn Gyula egykori miniszterelnök sajtótitkáraként is működött.

A jelenleg a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc száz százalékos tulajdonában lévő Altus Zrt.-ről még áprilisban derült ki, hogy az általa vezetett konzorcium sokmilliós pályázatot nyert el egy brüsszeli kiíráson. Az EB arra kérte fel a társulást, hogy mind a 28 uniós tagállamban, így Magyarországon is értékeljék a fejlesztéspolitikai rendszer felépítését a 2014-2020 közötti uniós ciklus vonatkozásában. Gyurcsány egyértelmű politikai elköteleződése okán mind a kormány, mind pedig a kormánypártok tiltakozásukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban, szerintük a már említett okokból az Altus összeférhetetlen, ezért nem várható, hogy független és elfogulatlan elemzést készítsen a hazai állapotokról.


További részletek a Lokál július 23-án megjelenő számában.

Cikkünk megjelenésének másnapján Teszler B. István, a CEU Consulting tulajdonosa a Lokálnak megküldött levelében jelezte, hogy a cége nem tagja az Altus féle konzorciumnak, a lapunk által hivatkozott európai bizottsági dokumentumban szereplő, Ausztriában bejegyzett vállalkozás csupán nevében egyezik meg a magyarral.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy cége 2008 és 2012 közötti ahhoz a CEEN Consultinghoz tartozott, amely most CEU Consulting néven működik Bécsben és amely az Altus és GKI társaságában nyert a vonatkozó uniós kiíráson. Az osztrák CEU Consulting még 2012-ben jött létre a CEEN Consulting jogutódaként. Teszler azt is hangsúlyozta, hogy ezzel a céggel már semmilyen jogi, vagy üzleti kapcsolatban nem áll.

Kapcsolódó Cikkek