EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Kinyitottak a görög bankok

Három hét zárva tartás után hétfőn kinyitottak a bankok Görögországban, de a tőkekorlátozások túlnyomó része érvényben maradt, és továbbra sincs kereskedés az athéni értéktőzsdén.

Athén belvárosában kora reggel sorokban álltak az emberek a bankfiókok előtt, hogy el tudják intézni a sürgős ügyeiket. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó bankárok kijelentették, hogy nem számítanak nagyobb problémákra, a fiókok készen állnak az ügyfelek kiszolgálására, esetleg a széfbérlők kényszerülhetnek hosszabb várakozásra.


Az Alekszisz Ciprasz vezette görög kormány június 29-i hatállyal rendelte el a bankfiókok bezárását, valamint vezetett be szigorú szabályokat a tőke mozgásának ellenőrzésére, hogy megfékezze a betétesek egyre erősödő pénzkivételi rohamát és ezáltal megvédje a bankrendszert. A pénzforgalom korlátozása azonban fojtogatja a gazdaságot, megbénítja a piaci szereplők működését, és ez az utóbbi három hét már legalább 3 milliárd eurójába került Görögországnak.

Miután a múlt héten létrejöttek a feltételek a Görögországot támogató harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások elindításához, az Európai Unió tagállamai felszabadították a dél-európai ország sürgős finanszírozási igényeinek biztosításához szükséges forrásokat, az Európai Központi Bank pedig 900 millió euróval megemelte a görög bankok sürgősségi likviditási támogatásának keretösszegét, az athéni kormány szombaton engedélyezte, hogy a bankok újra kinyissanak, és kissé rugalmasabbá tette a készpénzfelvételi szabályokat.


A szombaton kiadott rendelet értelmében maradt a napi 60 eurós készpénzfelvételi limit, de megengedték az összevonást és heti szinten 420 euróban határozták meg a felvehető készpénz összegét, azaz nem kell mindennap sorban állni bankfiókban vagy bankautomata előtt. A görögök immár használhatják hitelkártyáikat külföldön is, de néhány speciális esettől eltekintve továbbra sem utalhatnak pénzt külföldre.

A tőzsde zárva marad további intézkedésig, de várhatóan a héten ott is újraindul a kereskedés.

A görög bankszövetség elnöke hétfőn felszólította honfitársait, hogy tegyenek tanúbizonyságot hidegvérük megőrzéséről, és vigyék vissza a bankokba megtakarításaikat, hogy fenntartsák a rendszer fizetőképességét. Tavaly december óta mintegy 40 milliárd eurót vontak ki a betétesek a görög bankokból, jelentősen rontva ezáltal fizetőképességüket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.