2020. február 27., csütörtök
Edina

Extra

Kipakolt Radnóti szeretője

RADNÓTI MIKLÓS - AZ ELSŐ SZEGEDI KÉP (Szeged, 1930) - Petőfi Irodalmi Múzeum; Ltsz.: 3510

RADNÓTI MIKLÓS – AZ ELSŐ SZEGEDI KÉP (Szeged, 1930) – Petőfi Irodalmi Múzeum; Ltsz.: 3510

26 évig őrizte a Kossuth Rádió azt a felvételt, ahol először adott interjút Radnóti Miklós szeretője. Beck Judit festőnő ugyanis kikötötte: a beszélgetés csak akkor kerülhet adásba, ha Radnóti felesége, Gyarmati Fanni már nem él. Pár hete ez a felvétel tartja lázban az irodalom szerelmeseit.

Az akkor 79 éves festőnő még 1989-ben adott interjút a Kossuth rádió munkatársának. Akkor talán senki sem gondolt arra, hogy 26 évet kell várni, míg a felvétel adásba kerül. A napokban végül nyilvánosságra került interjúból kiderült, hogy nem minden úgy történt, ahogy azt annak idején az irodalomkönyvekből megtanultuk, Radnóti szerelme pedig sokkal hevesebb volt, mint azt bárki képzelte. Több versét, például a Két karodban, Harmadik ecloga, Zápor címűt is szeretőjéhez írta.


– Tulajdonképpen pár évig tartott a kapcsolatunk. Intenzív volt, ma visszatekintve már úgy gondolom, hogy senki nem szeretett engem úgy, mint Radnóti – mondta az interjúban Beck Judit. A feleség, Fanni tudott arról, hogy Judit a férje szeretője, ennek ellenére kitartott férje mellett. Sőt, az asszonyok gyakran találkoztak társaságban is. A kapcsolatnak végül akkor lett vége, amikor Radnóti megkapta az első munkaszolgálatos behívóját.

radnoti_beck_judittal_csoportkep

Radnóti (jobb szélen) szeretőjével, Beck Judittal (balról a harmadik) és feleségével, Fannival (jobbról a harmadik)

– Van az a pont amikor azt kell mondani, hogy egy megoldás van, mégpedig az, hogy megpróbálok ebből a dologból kilépni, az ő érdekében. Fifi később rettenetesen szemrehányó levelet írt nekem, rossz néven vette, hogy a “múzsa” elhagyta a költőt – magyarázta Judit, aki Fifivel való kapcsolatáról is beszélt. – Nem voltak konfliktusaink, mind a ketten valószínűleg azt tudtuk adni, amire képesek voltunk – tette hozzá Judit, aki 1995-ben hunyt el, tizenkilenc évvel korábban, mint Radnóti Fanni.


Kapcsolódó Cikkek