EUR: 338,73 Ft
CHF: 319,02 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XIV.kerület

“Köcsögmetál” dübörgött a Jáki kápolna előtt

Jáki kápolna Vajdahunyadvára ( Fotó: Sáfár Tibor )

A kápolnától alig pár méterre szólt az obszcén metál (fotó:Sáfár Tibor)

Nyílt levélben kereste meg Zugló polgármesterét – melyet lapunkhoz is eljuttatott – Pajor András plébános atya, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke. Arról számol be, hogy a Múzeumok Éjszakáján, a Jáki kápolna előtt felállított színpadon egy olyan rockzenekar lépet fel, amely obszcén szövegeket énekelt, miközben a kápolna is várta a látogatókat.
A Múzeumok Éjszakáján a Fények az éjszakában című programot a plakát szerint a zuglói önkormányzat és a Cserepes Kulturális Nonprofit kft. szervezte. A helyszín a Vajdahunyad vára előtti szabadtéri színpad volt. Az Anima Sound System koncertje előtt a ZPZ zenekar lépett fel. Az önmagát a honlapján az „első magyar köcsögzenekarnak” aposztrofáló banda dalszövegei hemzsegnek a káromkodástól. Miközben ők fő műsoridőben, nyolctól fél tízig koncertet adtak, a Jáki kápolna is nyitva volt a látogatók előtt, a Múzeumok Éjszakája egyik kulturális programhelyszíneként.

„A Jáki kápolnát egyetemista fiatalok tartották nyitva, egyikük kérte az állásfoglalásomat, hogy bezárják-e a templomot, mert a bejárattal szemben egy minősíthetetlenül obszcén szövegeket produkáló rockegyüttes játszik, hihetetlen hangerővel (…) Érdekelne az állásfoglalása arról, hogy azok az emberek, azok a családok, akik ezt a jeles éjszakát a kultúrának és szellemi értékeknek szentelték, miért kényszerültek bele másfél órán át egy obszcén hangáradatba, ráadásul egy olyan szűk térben, mint a vár belső udvara?” – tette fel a kérdést nyílt levélben Pajor atya Karácsony Gergelynek. „A Jáki kápolna felelős lelkipásztoraként nagyon örülnék a nyílt válasznak: az egyház ellen, a kultúra ellen vagy az igényesebb ide érkező látogatók ellen irányult ez az akció, esetleg egyik ellen sem, egyszerűen csak a szervezők alkalmatlanságát tükrözi a botrányos eset? Ebben az esetben viszont mit tervez ön a személyi konzekvenciák terén azokkal kapcsolatban, akiket Rozgonyi Zoltán alpolgármester úr előre nyomatékosan figyelmeztetett az említett program, a helyszín és az alkalom összeférhetetlenségére?” – szól a levél, amelyből lapunk is kapott egy példányt.


A Lokál megkereste Karácsony Gergely polgármetert, kíváncsiak voltunk, mit gondol az ügyről. És bár lapunk kérdéseire lapzártánkig nem érkezett válasz, Pajor atyána reagált. Megírta, hogy tájékozódott az ügyben, és belátta, hogy a programnak volt olyan eleme, amely nem volt méltó sem a helyhez, sem az alkalomhoz. Ezt jelezte a rendezvény szervezői felé és megkérte őket, hogy a későbbiekben körültekintőbben járjanak el.

Kapcsolódó Cikkek

 • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

  T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

  Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

 • Elbúcsúztak a katonák

  Elbúcsúztak a katonák

  -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.