EUR: 337,81 Ft
CHF: 317,98 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb X.kerület

Közösségi munka a Hős utca lakóiért

A Hős utca Kőbánya egyik leghátrányosabb helyzetben lévő területe. A Kontúr Közhasznú Egyesület arra vállalkozott, hogy igyekeznek fejleszteni a helyi közösséget, élhetőbbé és színesebbé varázsolni számukra a mindennapokat.

Hős utca, X. kerület, utcatábla

ős utca, X. kerület, utcatábla

A Kontúr Közhasznú Egyesület tagjai elsősorban az ELTE jelenlegi és volt szociális munkás, szociológus, pszichológus és jogász hallgatói közül kerültek ki, akik szociális tevékenységüket a bűnmegelőzés és kortárssegítés terén 2004-ben kezdték meg az ELTE Állam-és Jogtudományi Karának Kriminológiai Tanszékén indított Pártfogói Csoport keretében. Tavaly nyár óta a Hős utcában folytatnak közösségfejlesztői munkát. – Ez egy hátrányos helyzetű környék. Sok az önkormányzati lakás, a lakók rossz anyagi helyzete miatt sok a közös költség tartozás, nincs munkájuk a szülőknek, szerény körülmények között nevelik gyermekeiket – magyarázta Bokorné Orbán Adrienn, az egyesület titkára. A környéken magas a bűnözés, emiatt nem merik a gyerekeket egyedül leengedni játszani. De ha mi ott vagyunk, akkor a szülők is jobban lejönnek, és ki tud alakulni egy közösség. Mint mondja, az egyesület belső közösségfejlesztő tevékenységet próbál elindítani. – Először megkérdeztük, hogy az itt élő közösség, mit szeretne. Nincs játszóterük, csak egy régi focipálya. Az egyik célunk, hogy ezt felújítsuk és játszóteret is kialakítsunk, az ő közreműködésükkel.


Hős utca, X. kerület, lakóház

Az egyesület tagjainak beilleszkedése nem ment könnyen, gyakran kijártak a telepre, bemutatkoztak és igyekeztek mindenkit megismerni. Tagjaik között van olyan szociális munkás, akinek volt már terepismerete a környéken. Lépésről-lépésre haladtak az ismerkedéssel. – Most már ott tartunk, hogy kirándulásra elengedik velünk a gyerekeket az Állatkertbe, a Gellért-hegyre. Tavaly nyáron volt egy alkotótáborunk, ahol kézműves foglalkozásokat tartottunk 3 napon keresztül. Karácsonykor közös karácsonyfát állítottunk. Az ilyen programoknak összetartó ereje van, elkezdik a sajátjuknak érezni a területet, jobban odafigyelnek rá és nem engedik be azokat, akik csak rombolni vagy kárt okozni akarnak. Minden programot azzal zárunk, hogy szemetet szedünk, rendbe hozzuk a környezetet, ezzel is tanítva és példát mutatva – mesélte a Lokálnak Bokorné Orbán Adrienn, hozzátéve, hogy ma már 1-2 anyuka is hozzájárul a programokhoz, például arcfestéssel.

hős

Az egyesületnek komoly tervei vannak a folytatásra is. – Idén nyertünk egy jelentősebb támogatást a Norvég Civil Alaptól, az önkormányzattól kaptunk bérbe egy lakást, ahol közösségi helységeket alakítunk ki a benti foglalkozásokhoz. A programunkat összevontuk egy másik projekttel. Egy ún. érzékenyítő program keretében a Széchenyi István Szakközépiskola diákjainak tartunk felkészítő foglalkozást az 50 órás közösségi szolgálathoz, amit igazolniuk kell. Az ezt elvégzett diákok is velünk tartanak a Hős utcába és segítenek.


Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.