EUR: 335,45 Ft
CHF: 316,15 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Kubai nagykövetség nyílik az USA-ban

A két ország közti kapcsolatok normalizálásának jegyében John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban fogadja kubai kollégáját, Bruno Rodríguezt, aki a kommunista ország nagykövetségének megnyitójára érkezik az amerikai fővárosba – közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

John Kirby, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője közölte: a két tárcavezető hétfőn a tárgyalások után sajtótájékoztatót tartmajd, ezután pedig Rodríguez részt vesz a kubai misszió megnyitásán.


A nagykövetség megnyitása alkalmából a washingtoni külügyminisztérium épületének fogadócsarnokában – ahol az Egyesült Államokkal diplomáciai kapcsolatban lévő országok zászlói lengenek – felvonják majd a kubai lobogót is – tette hozzá a szóvivő.

A két külügyminiszter legutóbb áprilisban találkozott egymással, amikor mintegy két órán át tárgyaltak Panamavárosban, az Amerikai Államok Szervezetének csúcstalálkozója előtt.

Washington és Havanna július elsején jelentették be, hogy több mint fél évszázad után helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat, és nagykövetségeket nyitnak a két fővárosban. Az még nem ismert, hogy az Egyesült Államok kubai nagykövetsége pontosan mikor kezdheti meg működését, de erre várhatóan augusztusban kerülhet sor. John Kerry korábban már bejelentette, hogy Havannába utazik majd az eseményre.

Mindazonáltal a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest pénteki sajtóértekezletén azt is elismerte: nem számítanak arra, hogy a republikánus többségű szenátus konstruktívan fog viszonyulni a kubai nagykövet kinevezéséhez.

A republikánusok vezető politikusai korábban élesen bírálták a Kuba felé való nyitást, és azt ígérték, hogy szenátusi többségüket kihasználva megakadályozzák majd a nagyköveti kinevezést. (A nagyköveti kinevezések véglegesítéséhez a szenátus jóváhagyása szükséges).

Kapcsolódó Cikkek