2020. február 25., kedd
Mátyás

Budapest V.kerület

Különleges étterem nyílt a Gresham-palotában

Élő koncerttel és kortárs művészeti kiállítással, több száz vendég jelenlétében nyitotta meg kapuit Budapest belvárosának legújabb étterme a Kollázs – Brasserie & Bar. A Duna partján, a Lánchíd és a Bazilika történelmi kulisszái között, a Four Seasons Hotel épületében található étterem tradicionális, mégis közvetlen hangulatú kollázsban egyesíti a világvárosi Pest és a patinás Buda atmoszféráját.

A Budapest szívében elhelyezkedő, a Lánchídra és a Dunára remek kilátást nyújtó Kollázs – Brasserie & Bar modern európai étterem, amely az egyedi hangulatot és az izgalmas kialakítást laza stílussal és megfizethető árakkal ötvözi. Az étterem nevét adó kollázs szó a gasztronómia minden területét lefedő kreatív kombinációkat hangsúlyozza.


Az étterem belső kialakítása az 1910-es és 20-as évek művészetét idézi, méltó emléket állítva a szecessziónak és Budapest legendás kávéházi kultúrájának. A San Franciscó-i EDG Design által megálmodott belső tér a régit az újjal, a luxust az egyszerűséggel ötvözi, és tipikus budapesti hangulatot áraszt.

KOLLÁZS

Elhelyezkedés: Budapesten, a város szívében, a Four Seasons Hotel Gresham Palotában. Főbejárat a Zrínyi utca felől, a másik bejárat pedig a hotel előcsarnokából.

Alapterület: kb. 400 m2

Összes férőhely: 207 fő

Férőhelyek száma az étteremben: 137 fő

Férőhelyek száma a téliesíthető teraszon: 70 fő

Belsőépítész: EDG Design, San Francisco

Arculat: az étterem belső kialakítása az 1910-es és 20-as évek Budapestjének szecessziós stílusát és kávéházi kultúráját tükrözi. Az étterem az Art Market Budapesttel együttműködve kortárs művészeti kiállításoknak is helyet ad.

Konyhafőnök: Győrffy Árpád, korábban a budapesti Arany Kaviár Étterem séfje és az Alabárdos Étterem helyettes konyhafőnöke

Étteremvezető: Kártyás Mihály

Konyha: európai, francia, magyar

Ételspecialitások: libamáj terrine, csülök, marhapofa

A négy elkülönülő egységet – a látványgrillezőt, a bárt, a borpincét és cukrászdát –, valamint a téliesíthető, minden szezonban használható teraszt is magában foglaló létesítmény stílusos, kényelmes környezetet kínál reggelihez, ebédhez és vacsorához egyaránt.


A történelmi belső térrel ellentétben a kiállított művészi alkotások kortárs alkotók művei. A rendszeresen frissülő kiállítás kurátora Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának szervezője, az Art Market Budapest.

A korábban a budapesti Arany Kaviár Étterem séfjeként és az Alabárdos Étterem helyettes konyhafőnökeként dolgozó Györffy Árpád séf által összeállított étlapon a helyi és a nemzetközi ízek, illetve a hagyományos és a modern fogások egyaránt helyet kaptak. Az étterem a modern európai és francia konyhára helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor a magyar konyha jellegzetes fogásai is szerepelnek a kínálatban.

A bár itallapjára Jamie Jones, a londoni bárguru – a földkerekség egyik legjobb ginszakértője – honosította a világ klasszikus, modern és újrafelfedezett koktéljait. A nevükben is magyarosított recepteket, mint például a Zwackapáét olyan hungarikumokkal frissítette fel, mint az Unicum, az elkészítésükben pedig a modern konyhatechnológia fogásait, például a sous vide-et is beveti.

A különleges magyar hozzávalók – köztük a tokaji aszú – és klasszikus receptek párosítása egyedülálló harmóniát teremt a poharakban.

 

A Kollázs sommelier-je, Szik Mátyás két alkalommal – 2013-ban és 2014-ben – is elnyerte a Magyarország Sommelier Bajnoka címet, korábban pedig a budapesti Prime Steak & Wine fősommelier-je volt.

A Kollázsban hallható zene a jól ismert, 1950-es és 60-as évekbeli magyar és francia slágereket modern hangzással ötvözi egy, kifejezetten az étterem számára összeállított hangfelvételen.

 

A Kollázs személyzete Kártyás Mihály étteremvezető irányításával szívélyesen, barátságosan és közvetlenül szolgálja ki a vendégeket. A pezsgő atmoszféra megteremtése érdekében az étterem megfizethető árakkal vonzza a sokszínű közönséget.

A modern metropolisszá váló Budapesten a Kollázs tökéletesen megragadja a város dinamikus hangulatát: egyszerre történelmi és modern, időtlen és friss, fenséges és laza. A visszafogott, fesztelen eleganciájával hívogató étterem Budapest egyik legnépszerűbb gasztronómiai helyszínének ígérkezik.

 

MŰVÉSZETI PROGRAM

150601 BAR PHO Kollázs Étterem178723_BA budapesti Gresham-palota történelmi épületében található Kollázs Brasserie & Bar különleges művészeti hagyományokat és emlékeket hordoz, amelyek felelevenítésére kortárs képzőművészeti program jött létre.

Mintegy 100 évvel ezelőtt a Gresham-palota adott otthont a legendás Gresham Kör találkozóinak, ahol a törzsvendégek között a magyar képzőművészet meghatározó alakjai, a többi között olyan híres festők fordultak meg rendszeresen, mint Bernáth Aurél, Pátzay Pál, Berény Róbert és Szőnyi István. A kávéházi közeg, a kiváló ételek és italok, a pezsgő társasági élet számos alkotáshoz adott inspirációt és ötletet.

A Kollázs étterem az Art Market Budapesttel, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárának szervezőjével együttműködve művészeti programot, különleges kiállítássorozatot szervez a Gresham Kör művészeti szellemének újraélesztésére: az étterem belső terét kortárs művészek alkotásai varázsolják még különlegesebbé. A kiállított művészeti anyag évente három alkalommal frissül.

A Kollázs a Gresham korának kreatív és pezsgő atmoszféráját igyekszik felidézni a mai kortárs képzőművészet sokszínűségével és frissességével teremtve inspiráló környezetet.

150601 BAR PHO Kollázs Étterem178723_B„KOLLÁZS” – A KIÁLLÍTÁS

A Kollázs nyitó kiállítása nagy művészi hagyományokra épülő, modern kollázsalkotásokat mutat be. A kollázsművészet nemzetközi nagymesterei, köztük Georges Braque vagy Pablo Picasso már több mint száz éve szívesen alkalmazta a technikát, amely aztán az 1920-as, 30-as évek Magyarországán olyan nemzetközi hírű művészeket ragadott magával, mint Kassák Lajos, Bálint Endre vagy Kepes György.

A kollázs technikája művészgenerációkon átívelve a mai kortársak körében is népszerű. Ahogy a chef de cuisine, a kitűnő szakács válogat gondos mértékkel és finom ízléssel abból, amit a konyhában talál, úgy a kollázst megálmodó helyi művészek is szabadon, csak a fantáziájuk és ízlésük által korlátozottan szelektálnak a rendelkezésükre álló elemek sokaságából.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.