2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Aktuális

Külügy: minden marad a régiben

Nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán Magyarország – közölte a Lokál megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). A tárca szerint az afrikai ország jelenlegi második kategóriájú (fokozott biztonsági kockázat) besorolása összhangban van az európai uniós állásponttal, ugyanakkor azt kérik a térségbe induló magyaroktól, hogy mérlegeljék az utazásaikat. Azoknak, akik a rizikó ellenére is Tunéziába készülnek, a KKM azt javasolja, hogy regisztráljanak a helyi konzulnál.

Tunisz, 2015. május, Fotó: MTI

Nyomokban nyaralást tartalmaz

II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő ország és térség – Tunéziát jelenleg ezen csoporton belül tartják nyilván. Az itten nyaralás kapcsán a Konzuli Szolgálat az alábbiakat javasolja:

1. Különös körültekintéssel kell felkészülni az utazásra.

2. Fokozott elővigyázatosság a kinn tartózkodás idején.

3. Utazás elhalasztása rendkívüli körülmények esetén, például: járvány, polgárháborús fenyegetettség, terrorista támadások veszélye, vagy konzuli védelem hiánya.

Mint ismert, Esebssi államfő múlt szombaton hirdetett ki rendkívüli állapotot az észak-afrikai ország területén a Szúsza/Port el-Kantaouiben elkövetett, június végi terrorműveletet követően. A minisztérium ennek kapcsán úgy reagált lapunknak, hogy a lépés közvetlenül nem érzékelhető az üdülőzónákban, viszont megnyugtatóan hat az ott tartózkodókra. A döntés nyomán ugyanis lehetővé vált, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni az urbanizált övezetekben. Ez részben már meg is történt: a hónap elejétől a tengerpartokon egy ezer fős fegyveres kontingens teljesít szolgálatot, akik a nyaralók védelme mellett az egyes objektumokét is ellátják.


Kapcsolódó Cikkek

  • Teafilter helyett óvszert vett

    Teafilter helyett óvszert vett

    Vicces félreértés kerekedett abból, hogy a 76 éves Rosemarie Riley otthon hagyta szemüvegét, amikor leugrott teáért egy közeli üzletbe.

  • Semmi sem lesz Karácsony ígéreteiből

    Semmi sem lesz Karácsony ígéreteiből

    Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetését, melyben a kiadások 23 milliárd forinttal nőttek tavalyhoz képest. Ennek ellenére Karácsony Gergely főpolgármester kampányígéreteinek jó része nem szerepel előterjesztésekben.