EUR: 338,15 Ft
CHF: 318,54 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Életmód

Légkondid van? Így kerülheted el a klímabetegséget

légkondicionálóA nyári kánikulában nagy megkönnyebbülés, ha végre hűvösebb, klimatizált helyen tölthetünk némi időt. Előnyei mellett azonban a légkondicionáló sok kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat!

A legtöbb helyen ma már klimatizálják a tereket: irodaházakban, autókban, éttermekben, de sok lakásban is mindennapos a használatuk nagy melegben.


– Fontos tudni, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat – hívta fel a figyelmet Dr. Major Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona főorvosa, aki szerint gyakori tünet a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása. – Érdemes figyelnünk a fejfájásra, szédülésre, hiszen ezek a kellemetlenségek is eredhetnek a helytelen klímahasználatból. Bár elsőre nem gondolnánk, a szemünkkel kapcsolatos problémákat is okozhatja a légkondicionáló. Előfordult például kötőhártya-gyulladásos eset, de a kontaktlencse viselőknél is jelentkezett már szemszárazság a klíma miatt. Nemcsak a hideg és a száraz levegő, hanem a felületesen tisztított berendezés miatt terjedő baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat.
Az említett tünetek, betegségek mellett a klíma sokszor az ízületeinket sem kíméli. A közvetlen hideg levegő hatására ugyanis ízületi fájdalmak és gyulladások alakulhatnak ki, ami mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Dr. Major Zoltán szerint sokan érkeznek hozzájuk légúti problémákkal és nyak-vállövi fájdalmakkal, amiket a klímaberendezés is okozhat. A reumatológus hangsúlyozza, hogy amíg nem alakul ki komoly baj, a szövetek elváltozását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, a gyulladás kezelése viszont már hosszadalmasabb folyamat. Ebben az esetben jó megoldást nyújthatnak a termálvizes fürdőzések, illetve a sókamra, az inhaláció.

Tippek a klíma helyes használatához

1. Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!
Fontos szabály, hogy rendszeresen, a gyártó utasításai szerint tisztítsuk ki a légkondicionálót, legyen az autóban vagy más beltéri helyiségben. Szükség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki például az aktuálissá váló szűrőcserére is felhívhatja a figyelmünket.

2. Ne állítsuk túl hidegre a klímát!
Benti ülőmunkához a 22-23 Celsius-fok ideális, ennél hidegebbre ne állítsuk a klímát. Egyébként is érdemes a kintihez képest csak 5-8 Celsius-fokkal hűvösebbre álltani a benti levegő hőmérsékletét.

3. Szellőztessünk!
Mivel a légkondicionáló a benti levegőt forgatja, ezért használata mellett rendszeresen szellőztetni kell és biztosítani, hogy friss levegő kerüljön a helyiségbe.

4. Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!
Ha tehetjük, ne közvetlenül a klíma által kifújt levegő irányába üljünk. Állítsuk a fúvókákat vagy a terelőket más irányba, így a hideg levegő csak közvetetten jut majd el hozzánk.

4. Ha szükséges, öltözzünk fel!
Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

Kapcsolódó Cikkek

  • Gyógynövény női bajokra

    Gyógynövény női bajokra

    Akad olyan gyógynövény, amelyeket évszázadok óta használnak a hölgyek, hogy megkönnyítsék a „nehéz napok” elviselését.

  • Csíráztassunk otthon

    Csíráztassunk otthon

    A boltokban cserepekben lehet kapni csíráztatott növényeket, ám házi körülmények között is meg lehet kísérelni csíráztatni a magvakat.