2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb X.kerület

Lépj bátran!

A Távol-Keleten 4000 éve gyakorolják, Magyarországon csak 40 éve, mégis számos bajnokunk van. A gó játék fejleszti a türelmet, a koncentrációt, a Barcza Gedeon SC pedig azon dolgozik, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a tábla játék.

A gó-t szokás a sakkhoz hasonlítani, de művelői szerint ehhez még fejlettebb logikai gondolkodásmód szükséges. „ A gó a szabályrendszere annyira finom, szervezett és szigorúan logikus, hogy ha az univerzumban valahol máshol is léteznének intelligens életformák, azok majdnem biztosan gó-t játszanak” – mondta róla Edward Lasker sakkmester.


go3
Írásos és tárgyi emlékek alapján biztosra vehető, hogy a játék 4 ezer évvel ezelőtt fejlődött ki a Távol-Keleten, a legenda szerint a kínai Jao császár (i. e. 2337–2258) tanácsadója, Shun tervezte engedetlen fia, Danzhu számára, hogy kedvezően próbáljon hatni rá. Vannak, akik úgy vélik, a játék törzsi haduraktól és vezetőktől származik, akik támadási pozíciók tervezésére használták a köveket. A gó-t egy 19-szer 19-es rácsos táblán játsszák, fehér és fekete korongokkal (kövekkel).

–Nagyon jó hatásai vannak, fejleszti a logikus gondolkodást, a kreativitást, a koncentrációs képességet, a tűrőképességet és a játék, valamint az ellenfél tiszteletét. A magyar nemzeti bajnokságokon a gondolkodási idő 90 perc fejenként, kétnapos több fordulós versenyt jelent, ezt ki kell tudni bírni fizikailag is – magyarázta Katona Csaba a Barcza Gedeon SC gó szakosztályának vezetője, aki szerint nem kell különleges adottság a megtanulásához.


Kőbányai Szent László napok, civil szervezetek, alapítványok (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

 

– A szabályokat pár perc alatt elmagyarázzuk, gyakorlással pedig minden fejleszthető.

A kőbányai csapat minden lehetőséget és eseményt megragad, hogy népszerűsítse a játékot, Katona Csaba szerint azon túl, hogy a gó izgalmas játék, könnyen hozhat sikerélményt is.

–Magyarországra csak az 1970-es években hozta be Erdős Péter matematikus, de már vannak Európa-bajnokaink, világbajnokságokon az élmezőnyben vagyunk. Mint a sakkban, góban is a hölgyek a legerősebbek, Kőszegi Diána 1 profi danos. Az abszolút kezdőknek 30 kju a rangja, ez megy föl 1 kju-ig, majd jönnek a danok 1-től hatig, ezután jön a profi, amit csak Koreában osztanak ki. Évente egy európainak adják ezt meg, és ő megszerezte 2008-ban. Mérő László matematikus, pszichológus fia, Mérő Csaba 6 danos, tízszeres magyar bajnok, ifjúsági Európa-bajnok, csak hogy egy férfit is említsek.

A Barcza Gedeon SC ősztől a terveik szerint go tanfolyamot indít a kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskolában és továbbra is várják ősztől megint, a gó iránt érdeklődőket a Kispesti Kaszinóban és a Rákoscsabai Közösségi Házban.

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.