EUR: 338,24 Ft
CHF: 318,46 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb XVIII.kerület

Lőrincen ünnepelt a Kossuth-díjas művész

Keres Emil  (Fotó: Máté Krisztián)

Keres Emil most is topon volt (Fotó: Máté Krisztián)

Megtelt a Zila kávéház galériája a július 9-én kilencvenedik születésnapját ünneplő Keres Emil estre. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, egykori színigazgató szemében még most is ott csillogott a csibészség.

Szombathelyen született, de gyerekkora óta a fővárosban él.


– Tizennégy és tizennyolc éves korom között nagyon visszavágyódtam vidékre, de aztán ez pillanatok alatt eltűnt. Nem gondolkoztam rajta, de valószínűleg azért, mert ott nem volt színház, ellenben Budapesttel.

A mai napig figyelemmel kíséri a hazai és nemzetközi irodalom újdonságait.


– Nyolc-tíz irodalmi folyóirat jár nekem, ezekből igyekszem tájékozódni. A fordítások és hazai szerzemények alapján figyelem, merre tart a líra Magyarországon.

Tavaly májusig három színházban is színpadra lépett, de egy baleset miatt ezeket le kellett mondani.

– Maradnak a pódiumbeszélgetések, előadások, ezeket szívesen vállalom. Örömmel látom, hogy ilyen sokan jöttek. Nem is azért, mert részben miattam érkeztek, hanem mert érdeklődnek az irodalom iránt.

Budapest, 1975. június 2. Horváth Sándor (b, Bokor őrnagy szerepében), Prókai István (k) és Keres Emil (j) a Kántor című tv-filmsorozat egyik jelenetében. MTV Fotó: Kiss Júlia

Keres Emil (j) a Kántor című tv-filmsorozat egyik jelenetében, 1975-ben

MTV Fotó: Kiss JúliaPályafutása

Keres Emil 1925. július 9-én született Szombathelyen. 1950-ben fejezte be tanulmányait a Színiakadémián, játszott a Magyar Néphadsereg Színházában, a Nemzeti, a Víg-, a Radnóti, a Jókai és a Karinthy Színházban. Igazgatta a Szigligeti, a Radnóti és a Thália Színházat. Elnöke volt a Színházművészek Szövetségének. Színpadon megformálta mások mellett Toldit, Raszkolnyikovot a Bűn és bűnhődésből, Ödönt A kőszívű ember fiaiból, az aggastyánt a Lear királyból. Láthattuk a Kojak Budapesten, a Kántor, az Abigél vagy a Tanár úr, kérem című filmekben is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

  T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

  Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

 • Elbúcsúztak a katonák

  Elbúcsúztak a katonák

  -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.