EUR: 335,51 Ft
CHF: 316,10 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Sport

Magyar lovasíjászért rajong Kína

Kassai Lajos lovasíjász is szerepel egy most készülő kínai televíziós sorozatban, amelyhez olyan embereket kerestek, akik “kihívják a lehetetlent”. A magyar lovasíjászat sportág megteremtője eddig öt világrekordot állított be.

– Számomra valahogy sorsszerűvé vált Kína. Amióta öt éve egy kínai barátommal bejártuk az ország nagy részét, azt veszem észre, hogy a repülőn ülök, és az Kínában száll le – mesélte Kassai Lajos a pekingi stúdióban a felvétel előtt az MTI tudósítójának.  A Kínai Központi Televízió (CCTV) munkatársai kínai forrásokból bukkantak a magyar lovasíjászra, és azután döntöttek a meghívásáról, hogy meggyőződtek tudásáról és arról, hogy a képernyőn is jól mutat. A sorozat a tervek szerint 11 epizódból áll majd és a legnézettebb 1-es csatornán vasárnaponként, főműsoridőben sugározzák majd másfél órában. Egy-egy részben 6-7 szereplő lép majd fel.


A külső és a stúdiófelvételek folyamatosan zajlanak, és bár a részletekről sokat nem akartak elárulni, annyi azért kiderült, hogy a számos kínai meghívott mellett lesz amerikai, orosz, kenyai, olasz és mongol résztvevő is.
– A show komoly lehetőség arra, hogy kínaiak százmillióihoz eljusson, hogy egyáltalán létezik lovasíjászat, amelyet a világ sok részén magyar sportként emlegetnek – jegyezte meg Kassai Lajos. Mint mondta, Magyarországon 1990 környékén kezdett vele foglalkozni, majd két év múlva európai “hadjáratokra” indult, lovasrendezvényeken vett részt, de eljutott Amerikába, Kanadába és a Közel-Keletre is. Edzőtáborokat tart a világ minden részén. A szakember hangsúlyozta: büszke arra, hogy a lovasíjászat bekerült az egyetemi tananyagba és a lovas szakágak közé, tavaly pedig a hungarikumok gyűjteményébe is. – A magyarok és a keleti népek elsősorban a hagyományaikat keresik és találják meg benne. Van, aki a sportot szereti meg, mások a ló, a lovaglás miatt vonzódnak hozzá.

Híveinek tábora egyre szélesebb Kínában is, a Kassai név a külső forgatási helyszínen sem volt ismeretlen. Az Ezer-sziget tavánál, Csöcsiang tartományban tanítványai várták, és “mutatványát” is az egyiküktől kölcsön kapott lovon hajtotta végre: 14 korongot lőtt le vágtató ló hátáról 21 másodperc alatt. Az adott körülmények között ezzel meg is volt elégedve, hiszen a Budapest Arénában 20 másodperc alatt teljesítette ugyanezt.


Peking, 2015. július 6. Kassai Lajos lovasíjászt mutatják be felvételről a Kínai Központi Televízió (CCTV) pekingi stúdiójának kivetítőjén 2015. július 6-án. A kínai televízió egyes csatornája augusztustól kezdi vetíteni a lehetetlen kihívóit bemutató sorozatát, amelynek egyik főszereplője a lovasíjászat sport többszörös világrekordere. MTI Fotó: Trebitsch Péter


A kínai szerkesztők számára az is szempont volt, hogy jól mutat a képernyőn
MTI Fotó: Trebitsch Péter

Peking, 2015. július 6. Kassai Lajos lovasíjászt mutatják be felvételről a Kínai Központi Televízió (CCTV) pekingi stúdiójának kivetítőjén 2015. július 6-án. A kínai televízió egyes csatornája augusztustól kezdi vetíteni "a lehetetlen kihívóit" bemutató sorozatát, amelynek egyik főszereplője a lovasíjászat sport többszörös világrekordere. MTI Fotó: Trebitsch Péter


Kassai Lajos lovasíjászt mutatják be felvételről a Kínai Központi Televízió  pekingi stúdiójának kivetítőjén 
MTI Fotó: Trebitsch Péter

Kapcsolódó Cikkek