2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XIII.kerület

Már csak egy hetet kell várni a Vasas-szurkolóknak

Három év. Ennyit kellett várniuk a Vasas szurkolóinak, hogy NB I-es meccsen bíztassák kedvenceiket. Már csak egy hét és megtehetik.

Tűző napsütés, pokoli meleg. A hőmérő higanyszála 40 fok fölé emelkedik. Az ember ilyenkor legalábbis a strandon lenne, de Szanyó Károly, a Vasas edzője erről hallani sem akar.
– Engem nem érdekel a meleg, hajtani kell a fiúkat. De teszik is becsülettel a dolgukat, hiszen tudják, nehéz év áll előttük – mondta a tréner a Lokálnak, miközben már osztotta is az utasításokat.


Vasas edzés, Fáy utca, foci, sport (Fotó: Máté Krisztián)

Szanyó Károly, a Vasas edzője örömet szeretne szerezni a Vasas-drukkereknek (Fotó: Máté Krisztián)

Bizony, nehéz év vár az NB II-t bajnokként teljesítő angyalföldi csapatra, hiszen az átalakított, 12 csapatos első osztályban senki nem mehet biztosra.
– Nincs ember most, aki megmondja, melyik csapat hol végez majd a tabellán – folytatta Szanyó. – Talán a Ferencváros kiemelkedik a mezőnyből, de ez még semmire nem elég. És hogy a Vasas hol lesz az NB I-ben? Jó kérdés! Kis létszámú lesz az első osztály, szinte minden héten rangadót játszunk majd. Mondhatnék pontszámot, helyezést, de felelőtlenség lenne. Nem vagyok jós, inkább a munkában hiszek. Újonc csapatként természetesen jó lenne, ha nem a kiesés ellen kellene küzdenünk, ha a bajnokság kétharmadánál már nem a hátunk mögé kellene nézegetni, de mint mondtam, a 12 csapatos bajnokságban bármi megtörténhet. Elég egy két-három meccses rossz sorozat, és máris a kieső zónában találhatjuk magunkat. No, ezt el szeretnénk kerülni. Nem tudok mást ígérni, minthogy mindent megteszünk azért, hogy örömet szerezzünk a szurkolóinknak.

Vasas edzés, Fáy utca, foci, sport (Fotó: Máté Krisztián)

Hiába a nagy meleg, a játékosoknak edzeniük kell (Fotó: Máté Krisztián)

Ezzel egyet ért Vancsa Miklós, a Vasas Futball Club ügyvezetője is. Sőt, kiemeli, a klubnak nagyon fontosak a szurkolók.
– A Vasast mindig a családi hangulat jellemezte, nincs ez másképp most sem. Nem zárjuk el vaskapukkal a csapatot, nem küldjük el a szurkolókat, ha meg akarnak nézni egy edzést. Ide bárki, bármikor bejöhet, leülhet a lelátóra, vagy nekitámaszkodhat a korlátnak, és megnézheti a fiúkat. Sőt, beszélgethet is velük. Szívesen látunk mindenkit.


És hogy Vancsa nem a levegőbe beszélt, azt bizonyítja, ott jártunkkor 4-5 szurkoló valóban a lelátóról nézte végig az edzést. Sőt, egyikük még a kutyáját is behozta a stadionba.

Vasas edzés, Fáy utca, foci, sport (Fotó: Máté Krisztián)

Még a kutyát is be lehet hozni a stadionba – persze csak az edzésre (Fotó: Máté Krisztián)

Egy hét hét múlva pedig már igazi NB I-es meccsen szurkolhatnak a piros-kékeknek. Az első fordulóban a Diósgyőr ellen lépnek pályára a 18-i hétvégén, aztán jöhet a szomszédrangadó, azaz a Vasas-Újpest!

Bubik Istvánra emlékeztek

A Fáy utcai stadion mindig sok külsős rendezvénynek adott otthont. Most például, amíg a centerpályán az első csapat edzett, a hátsó fűvesen Bubik István emléktornát rendeztek. A népszerű színész 11 évvel ezelőtt hunyt el, emlékére immár tizedik alkalommal futballoznak a színészválogatott tagjai. Az ellenfelek pedig a Szentpétervári Színész Válogatott, „1000 Út” Utazási Iroda Csapata voltak. A minitornát végül a magyar színészek nyerték

Nemcsák Károly, Szinészválogatott, Bubik István emléktorna Fáy utca, foci, sport (Fotó: Máté Krisztián)

A magyar színészválogatott nyerte a Fáy utcában rendezett Bubik István emléktornát (Fotó: Máté Krisztián)

Szépül a stadion

Bár az első hírek arról szóltak, hogy a Vasas nem játszhatja majd saját stadionjában a hazai meccseket, mert azt felújítják, mára megváltozott a helyzet. Olyannyira, hogy még az MTK is az Illovszky-stadionban rendezi a bajnokikat, hála Markovits Lászlónak, hiszen a Vasas SC elnöke megígérte, hogy a rajtra minden olyan felújítást elvégeznek a stadionban, amit az MLSZ kér. De nem csak centerpályánál végeznek felújításokat: a nagy műfüves edzőpályát például teljesen felújítják, ami új alapozást és új műfű telepítését jelenti.

Vasas edzés, Fáy utca, foci, sport (Fotó: Máté Krisztián)

Az edzőpályát is felújítják (Fotó: Máté Krisztián)

– Évek óta arra várok, hogy a Vasas visszajusson az NB I-be. Eddig nem volt kártyám, de most kiváltom – mondta a csapatáért lelkesedő Róbert, aki június 27-én az elsők között állt sorba a klub által kibocsátott új szurkolói kártyáért. – Szombatonként eddig is itt voltam, de most nőtt a tét.

Amíg az NB II-ben bajnoki címet nyert csapat 2-0-ra megverte a felkészülési mérkőzésre hívott Osijek csapatát, számos rajongó követte Róbertet a pálya mögötti sorban.

vasas2

Már az első nap sokan álltak sorban szurkolói kártyáért (fotó: Kerékgyártó György)

 

vasas3

A Magyar Labdarúgó Szövetség egyébként június végén megkeverte a kártyát, döntése szerint ugyanis a regisztráció igen, ám a szurkolói kártya központilag nem kötelező az NB I-es mérkőzések nézői számára, utóbbi kiváltását a klubok tehetik kötelezővé.

– A Vasasnál nem lesz kötelező a szurkolói kártya. Már vannak drukkereink, akik kiváltották, ők megtarthatják, de tudunk róla, hogy az ultráink nem jártak volna be a meccsekre, ha maradt volna a rendszer, mi pedig nem szerettük volna elveszíteni őket – mondta Vancsa Miklós ügyvezető.

Fontos kiemelni, hogy bár az Illovszky-stadionba nem kötelező majd a kártya, mivel lesznek olyan klubok, melyek megtartják a rendszert, idegenbeli mérkőzésekre csak szurkolói kártyával lehet majd jegyet igényelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.