2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Megállapodtak az iráni atomprogramról

Átfogó megállapodást kötött Irán és a hatok elnevezésű országcsoport Teherán atomprogramjáról – jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Bécsben.

A politikus közvetlenül azelőtt erősítette meg a hírt, hogy a tárgyalófelek összeültek, hogy hivatalosan is jóváhagyják a megállapodást. Mogherini szavai szerint a megegyezés a remény jele az egész világ számára. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter “történelmi pillanatnak” minősítette a megegyezést.


A megállapodás tizenhárom éven át tartó diplomáciai huzavona és egyeztetések után jött létre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának és Németországnak a legutóbbi fordulón, a több mint két hétig elhúzódó bécsi maratoni tárgyalásokon sikerült megegyeznie Iránnal az iszlám köztársaság nukleáris kapacitásainak korlátozásáról.

Az egyezség legalább tíz évig gátat vet annak, hogy Irán atomfegyver előállítására alkalmas mennyiségű és minőségű hasadóanyagot állítson elő, cserébe legkorábban a jövő év elején feloldják az ellene hozott gazdasági és pénzügyi szankciókat, a fegyverszállítási embargó nagy része azonban még évekig érvényben marad.

Kapcsolódó Cikkek