2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Tech

Megjöttek az első képek a Plutóról és holdjáról!

Világűr, 2015. július 14. 2015. július 13-án a NASA által közreadott kép a Plútó törpebolygóról. A NASA 2006-ban felbocsátott New Horizons űrhajója az eddigi legközelebbi és legjobb minőségű felvételt készítette az égitestről. (MTI/AP/NASA)

2015. július 13-án a NASA által közreadott kép a Plútó törpebolygóról. A NASA 2006-ban felbocsátott New Horizons űrhajója az eddigi legközelebbi és legjobb minőségű felvételt készítette az égitestről. (MTI/AP/NASA)

Közzétette az első felvételeket a Plutóról és holdjáról, a Charonról az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), melynek New Horizons nevű űrszondája kedden minden eddiginél közelebb jutott a törpebolygóhoz.

Az emberiség először pillanthatta meg közelről a Plutót: a felvételen olyan magas jéghegyek láthatók, mint a Sziklás-hegység, a Charonon olyan szakadékok, melyek hatszor mélyebbnek tűnnek, mint a Grand Canyon – írja a NASA.


A tudósok különösen meglepődtek azon, hogy a Plutóról teljesen hiányoznak a becsapódások kráterei, ezt a bolygó egyébként egyenetlen felszínéről készült közeli kép alapján állapították meg. Ez arra utal, hogy az égitest mégsem az a halott jéggömb, aminek soka vélik, hanem geológiai szempontból ma is aktív, felszínét nem az űrtárgyakkal való ütközések alakítják, hanem a belső hő – közölte a kutatócsoport.

A kilenc évig tartó, 4,8 milliárd kilométeres út után a New Horizons fotóit a marylandi Laurelben, a misszió központjában tették közzé.


“Egyikünk sem hitte, hogy ennyire jól sikerülnek! Azt gondolom, az egész Pluto-rendszer lenyűgöző” – mondta Alan Stern vezető kutató egy sajtótájékoztatón.

Az égitest felszínén látható szív alakú területet a bolygó felfedezője tiszteletére Stern és csapata Tombaugh-régiónak nevezte el. Clyde Tombaugh amerikai csillagász 1930-ban vette észre a Naprendszer szélén keringő fagyott, távoli pontot.

Az űrszondának köszönhetően a tudósok már tudják, hogy a Pluto valamivel nagyobb, mint korábban vélték, átmérője 2,37 ezer kilométer, ám így is csak kétharmada a Föld Holdjának.

Világűr, 2015. július 15. 2015. július 15-én a NASA által közreadott kép a Plútó törpebolygó legnagyobb holdjáról, a Charonról július 14-én. (MTI/AP/NASA/JHUAPL/SwRI)

2015. július 15-én a NASA által közreadott kép a Plútó törpebolygó legnagyobb holdjáról, a Charonról július 14-én. (MTI/AP/NASA/JHUAPL/SwRI)

A közeli felvételen látható egy körülbelül egy több tíz kilométeres, 3400 méter magas hegyvonulat. A tudósok szerint a csúcsok csupán 100 millió évesek, míg az égitest maga 4,5 milliárd éves. “Ki gondolta volna, hogy jéghegyeket találunk rajta?” – mondta Hal Weaver, a projekt egyik tudósa.

A képen nem találtak egyetlen becsapódási krátert sem. John Spencer, a Southwest Kutatóintézet tudósa úgy vélte, ez fordulópontot jelent a Naprendszer szélén, a Kupier-övben található, más fagyott égitestek kutatásában, mivel azt sugallja, hogy a törpebolygó belseje geológiailag tevékeny lehet. A hő, mely a Pluto felszínét formálhatja, talán radioaktív anyag bomlásából szárazik – vélték a kutatók. Az is lehet, hogy egy felszín alatti óceán fokozatos fagyása bocsátja ki ezt az energiát.

A Charon nagyjából feleakkora, mint a Pluto, szakadékegyüttese a Grand Canyon hosszának mintegy kétszerese. A hold fotója hétfőn készült, a Pluto-kép mindössze egy órával azelőtt, hogy a New Horizont legközelebb jutott a bolygóhoz.

Az eddigi legjobb Pluto-fotókat a Hubble űrteleszkóp készítette, ezek csupán elmosódott felvételek voltak. A tudósok még jobb képeket ígértek péntekre.

Világűr, 2015. július 15. 2015. július 15-én a NASA által közreadott kép a Plútó törpebolygó felszínéről július 14-én. (MTI/AP/NASA/JHUAPL/SwRI)

2015. július 15-én a NASA által közreadott kép a Plútó törpebolygó felszínéről július 14-én. (MTI/AP/NASA/JHUAPL/SwRI)

Kapcsolódó Cikkek