2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Életmód

Memóriagondjai vannak? Magas lehet a vérnyomása

memóriaMindenkivel megesik, hogy nem jut eszébe egy név, egy telefonszám, vagy az, hogy hová is tette a kocsikulcsot. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája szerint, ha ez túl gyakran ismétlődik, könnyen lehet, hogy a háttérben magas vérnyomás áll.

45 év felett a kezeletlen magas vérnyomás memóriaproblémákhoz vezethet – állítja egy friss tanulmány. – A tartós vérnyomásemelkedés az ér belső felszínén első lépésben egészen apró sérüléseket eredményez. Ez egy idő után oda vezet, hogy fokozódik az ér-összehúzódást eredményező anyagok termelődése, melynek hatására az ér belső felszínén egyenetlenség jön létre, ami kis vérrögök képződéséhez, illetve az érfal meszesedéséhez vezethet – magyarázza dr. Kapocsi Judit. – Természetesen ez a test bármely részén bekövetkezhet, viszont ha az agy erei sérülnek, úgy az nem jut elegendő energiához és oxigénhez. Ennek hatására az ott lévő sejtek károsodnak, rosszabb esetben elhalnak,  mely megmutatkozhat memóriazavarban, koncentrációs- koordinációs- illetve kommunikációs nehézségekben.


Kapcsolódó Cikkek

  • Így élvezzük a nyugdíjaséveket

    Így élvezzük a nyugdíjaséveket

    Sokan tartanak attól, hogy a nyugdíjas kort elérve hirtelen egyedül maradnak, kiesnek a munkahelyi kapcsolatokból. Pedig a nyugdíj korántsem jelenti mindennek a végét, sőt!

  • Össznépi munkahelyi hazugságok

    Össznépi munkahelyi hazugságok

    A magyar munkavállalók kellemetlen vagy éppen a laikusoknak nehezen elmagyarázható munkakörük miatt is állítottak már valótlant arról, hogy mit dolgoznak – derül ki Magyarország vezető állásportálja, a Profession.