2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Menekültek ezrei rohanták meg a Csatorna-alagutat

Ismét több száz bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül szerdára virradóra, egyikük meghalt. Az előző éjjel ugyanitt mintegy kétezren kísérelték meg az illegális átkelést.

Calais, 2015. július 29. Bevándorlók mennek a Csatorna-alagút calais-i bejáratának közelében 2015. július 29-én. Legalább 1500 bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül július 29-re virradóra, az egyiküket halálra gázolta egy teherautó. (MTI/AP/Thibault Camus)

Calais, 2015. július 29.
Bevándorlók mennek a Csatorna-alagút calais-i bejáratának közelében 2015. július 29-én. Legalább 1500 bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül július 29-re virradóra, az egyiküket halálra gázolta egy teherautó. (MTI/AP/Thibault Camus)

A vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság szóvivője szerdán megerősítette, hogy nagyjából 1500 törvénytelen átkelési kísérletet jegyeztek fel az éjjel, az egyik migráns – egy 25-30 év közötti szudáni férfi – életét vesztette, amikor elütötte egy teherautó. Június eleje óta ő a kilencedik bevándorló, aki a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben halt meg.


Az észak-franciaországi Calais-ban várakozó migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva igyekeznek brit földre jutni. A feltartóztatott migránsok nagy részét rendszerint szinte azonnal szabadon engedik, közülük sokan így újra megkísérlik az átkelést.

A vasúti alagutat üzemeltető társaság szerdán közölte, hogy az év eleje óta már több mint 37 ezer illegális bevándorlót tartóztatott fel a saját eszközeivel, és egyúttal arra kérte a két érintett országot, hogy reagáljanak “megfelelően” a kedd éjszaka történt tömeges átkelési kísérletekre.


“Az Eurotunnel már hónapok óta figyelmezteti a Csatorna-alagút kormányközi bizottságát és az állami hatalmakat a Calais-ban lévő migránsok számának robbanásszerű növekedésére és ennek várható – esetenként drámai – következményeire” – hangsúlyozta a Franciaország és Nagy-Britannia közötti vasúti összeköttetést biztosító csoport. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter korábban azzal vádolta meg a vállalatot, hogy az alagút üzemeltetési területén és a vasúti szerelvényeken nem tesz meg mindent a biztonság szavatolásáért.

A jelenleg hivatalos látogatáson Szingapúrban tartózkodó David Cameron brit kormányfő szerdán aggodalmának adott hangot a Csatorna-alagúton keddre virradóra történt tömeges átkelési próbálkozás miatt.

“Ez a helyzet nagyon aggasztó” – hangsúlyozta Cameron, hozzátéve, hogy a brit hatóságok szorosan együttműködnek a francia társszervekkel, hogy megbirkózzanak a kialakult helyzettel.

A brit miniszterelnök elmondta, hogy a keddi incidens miatt szerdán Theresa May belügyminiszter vezetésével ülést tart a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testülete (COBRA). May bejelentette, hogy további 7 millió fontot (9,9 millió eurót, azaz mintegy 3 milliárd forintot) fordítanak a Csatorna-alagút biztonságának megerősítésére.

Múlt héten az Eurotunnel 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró migránsok elleni védelemre.

A brit hatóságok adatai szerint mintegy 5 ezer menekült vár Calais-ban arra, hogy valamilyen módon – az alagúton keresztül vagy kompon – eljusson Nagy-Britanniába, ahol reményeik szerint jobb élet vár rájuk.

Kapcsolódó Cikkek