EUR: 338,02 Ft
CHF: 318,25 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb III.kerület

Milliárdokból vernek új életet a Kandóba

Lassan egy évtizede áll üresen, most végre felújítják a Kandó Kálmán Kollégiumot. Ezt egyszer már megpróbálták az Óbudai Egyetemhez tartozó épülettel, akkor nem jött össze. A remények szerint ezúttal sikeres lesz a beruházás.

Mintegy 1,6 milliárd forinttal támogatja az Óbudai Egyetem (ÓE) Kandó Kálmán Kollégiumának felújítását a kormány – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a múlt héten. Varga Mihály arról is beszélt, hogy az épületfejlesztés várhatóan 2016 decemberében érhet véget, azt követően pedig már birtokba is vehetik a hallgatók a modernizált szárnyat. A beruházás kapcsán Fodor János, a felsőoktatási intézmény rektora is megszólalt, aki szerint az építkezésnek köszönhetően 400-nál is több férőhely jön létre, amely az ÓE kollégiumi kapacitásának csaknem negyven százalékát teszi majd ki.


– Ezzel lehetővé válik az eddigi bérlemények felmondása, ami komoly költségmegtakarítást jelent a büdzsében – mutatott rá a rektor. Szerinte a döntés azért is indokolt, mert az egyetem évről-évre növekvő hallgatói létszámot tud felmutatni, az idei tanévben például 13 ezernél is több diák nyert felvételt az intézmény karaira.

A Kandót először az 1970-es években adták át, fénykorában pedig csaknem 500 diák lakott benne. Nyolc éve viszont üresen áll, a bécsi úti kollégium bővítése ráadásul 2009-ben már megkezdődött, de hamarosan le is állt. Ennek okai az akkoriban népszerű PPP-konstrukció elhibázott szerződéseiben gyökereznek. Az ilyen kontraktusok nyomán egyébként 86 milliárd forint értékű beruházás történt, amelyek után csaknem 400 milliárd forintot kell visszafizetnie az államnak 2028-ig, amennyiben nem történik változás ezekben a megállapodásokban. A hírek szerint azonban az egyezségeket várhatóan újratárgyalják.


kandó - google mapsPalkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár is beszélt a kollégium megújítása kapcsán. Ő azt emelte ki, hogy a kormány a külföldi hallgatók elhelyezésében is szerepet szán az épületnek, ami azért is fontos, mert az állam befektetésként tekint a nemzetközi hallgatók hazai oktatására.

Kapcsolódó Cikkek