2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Minden, ami tőlünk telhet

Az elmúlt két évben az Európába irányuló népvándorlási hullám egyik legfontosabb útvonala Magyarország lett. A magyar kormány a népvándorlás megítélésének és a hullám kezelésének kérdésében kemény álláspontot foglal el. Ez az álláspont mára elfogadott az Európai Unióban, illetve a kutatások azt mutatják, hogy bírja a magyar állampolgárok jelentős többségének egyértelmű támogatását is.

A legújabb közéleti viták éppen ezért immár nem is ekörül forognak. Az elmúlt hetekben az egyik leginkább vitatott ponttá a magyar-szerb határszakaszon komoly anyagi ráfordítások árán építeni kezdett kerítés vált. Azt hiszem, hogy mindannyian egyetérthetünk abban, hogy nem öröm egyik országhatárunkon sem kerítést látni. Úgy látom, hogy alapvetően a kormány sem örül a helyzetnek. Ez esetben viszont félre kell tenni az érzelmeket, s praktikus oldalról kell megvizsgálni a kérdést. Nem szabad irreális elvárásokat támasztanunk: jelen szituációban a kitűzendő célunk mindössze az lehet, hogy Magyarország szűnjön meg migrációs útvonalnak lenni. Ezzel összefüggésben viszont ne legyenek kétségeink se: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy csak szigorú, nemzetközi visszhangot is kiváltó erőteljes lépések képesek eljutni az embercsempészekhez, és bevett útvonalaik megváltoztatására kényszeríteni őket.


 • Jelenleg Görögország, Bulgária és Ceuta és Melilla nevű afrikai spanyol enklávék területén van kerítés az Európai Unióban.
 • Ezen kerítések hossza összesen nagyjából 102 km.
 • Európa külső határainak védelme az elkövetkezendő években (2020-ig) több mint 140 milliárd eurót fog felemészteni.

A Frontex, vagyis az európai határrendészeti ügynökség is állítja, hogy a korábban más határokon megépült kerítések egyrészt javítottak a helyzeten adminisztratív szempontból, ugyanis a kerítés és a határellenőrzés hatására a menekültkérők mindenképp a kijelölt határátlépési pontokon kénytelenek belépni az országba. Így mozgásuk jól kontrollálhatóvá válik. Az adatokból másrészt jól látszik az is, hogy a kerítés nemcsak kontrolláltabb viszonyokat teremt, hanem csökkenti magát az illegális migrációt is. A bolgár-török határra épített határzár átadása utána jelentősen csökkent az illegális határátlépők száma, ugyanis eleve kevesebben próbálkoztak és a hatóságok hatékonyabban is derítették fel ezeket az eseteket.

A korábbi eredményeket látva tehát joggal várhatunk valódi változást a szerb-magyar határszakaszon zajló építkezéstől. Azzal viszont tisztában kell lennünk, hogy az unióba irányuló népvándorlási hullámmal kapcsolatban Magyarország jelen körülmények között ennyit tud megtenni. Teljesíti az uniós jogi kötelezettségeit, megóvja az országot az átvonuló hullám negatív hatásaitól és megpróbál minden érintettnek emberhez méltó körülményeket biztosítani. Minden más csak közös európai fellépéssel oldható meg.


Orbán Balázs

kutatási igazgató

Századvég Alapítvány

 

„A kerítés célja, hogy a migránsokat a hivatalos ellenőrző pontok felé terelje. Ezzel lehetővé válik, hogy szűkös erőforrásaink mellett is hatékony határvédelmet tudjunk ellátni. (…) A hivatalos ellenőrzőpontokon való belépés a migránsok számára is sokkal biztonságosabb. Hiszen nem kell a saját és gyermekeik testi épségét kockáztatni az ismeretlen terepen és a nehéz környezeti viszonyok között.”

Philip Gounev, Bulgária belügyminiszter-helyettese

„Bár a kerítés megépítését nem tartja az ENSZ a legjobb megoldásnak,(…) mégis látni kell, hogy Bulgária mint Európa legszegényebb országa, erején felül küzd a többszörösére nőtt menekültáradattal.”

Boris Cheshirkov, az ENSZ Menekültügyi Főigazgatóságának szóvivője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Budapest változatlanul kedvelt a dél-koreai, illetve ázsiai turisták körében, a szállodák tapasztalata alapján a tragikus dunai hajóbalesetet követő kezdeti megtorpanás után folyamatosan érkeznek a koreai vendégek, bár a hajós városnéző túrákra szóló foglalásaikat nagy számban törlik – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

 • Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt maga az amerikai elnök jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.

 • Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk – írta szerdai számában a Népszava.

 • A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben – közölte a Világgazdasággal az MSD Pharma Hungary Kft.