2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Mit kell tenni a nyugdíjkorhatár közeledtével?

FarkasAndrasAz öregségi nyugdíjra való jogosultságnak három előfeltétele van: a korhatár betöltése (ez alól kizárólag a nők kedvezményes nyugdíja a kivétel), a megfelelő szolgálati idő megszerzése, valamint a biztosítással járó jogviszony megszüntetése. De mi a teendője annak, aki közeledik a nyugdíjkorhatár eléréséhez?

A teljes nyugdíjhoz legalább 20 év szolgálati időt kell szerezni. Az ilyen nyugdíj összege főszabályként nem lehet kevesebb, mint az öregségi nyugdíjminimum. A résznyugdíjhoz elegendő 15 év szolgálati idő is, e nyugdíjnak viszont nincs minimális összege. A nők kedvezményes nyugdíjához legalább 40 évi jogosultsági idő kell.


A korhatár betöltése és a szükséges szolgálati idő megszerzése melletti harmadik előfeltétel, hogy a munkaviszonyt a nyugdíjmegállapítás napja előtti napra meg kell szüntetni. Egyéni és társas vállalkozó esetében nincs szükség a vállalkozás megszüntetésére, mivel ők a nyugdíjazás időpontjától kezdődően  automatikusan kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozónak minősülnek.

A nyugdíjigényt legkorábban az összes feltétel teljesülésének várható napja előtt két hónappal lehet benyújtani. Természetesen a nyugdíjbiztosítási adategyeztetést – a szolgálati idő és az 1988 óta elért keresetek tisztázását – célszerű jóval korábban elkezdeni.

Vagyis a nyugdíjkorhatár közeledtével a teendők időrendben összefoglalva a következők:

1) nyugdíjbiztosítási adategyeztetés (legalább egy évvel a korhatár betöltése előtt célszerű megtenni),

2) a munkaviszony megszüntetése a nyugdíj kezdőnapját megelőző napra. Az erre irányuló eljárást a felmondási/felmentési idők függvényében a korhatár betöltése előtt 6-8 hónappal érdemes elkezdeni,

3) a nyugdíjigény benyújtása (legfeljebb 2 hónappal a korhatár betöltésének napja előtt).

Dr.Farkas András

www.nyugdijguru.hu

www.facebook.com/nyugdijguru

Kapcsolódó Cikkek