2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Budapest

Nagyon korhadnak a városligeti fák

Budapest, 2015. június 10. Az épület győztes terveit elkészítő japán Sou Fujimoto Architects építésziroda és a Pelaga Bt. által készített, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. által közreadott látványterven a Városligetbe tervezett Bartók Központ - Magyar Zene Háza épülete. Ezen a napon aláírták a központ tervezői szerződését. MTI Fotó: Városliget Zrt.

Látványterv, hogyan fog kinézni a Liget Projekt keretében megújult Városliget

Az öreg platánfák belseje nagy részben már korhadásnak indult, továbbá a vizes talaj miatt sekély gyökérzetűek, így mára sajnos gyakoribb közöttük az elhalás, emiatt rendszeres vizsgálatuk különösen fontos – ezt állapították meg a szakemberek a városligeti fák fakoppos (2d akusztikus tomográfos) vizsgálata során. A FŐKERT a múlt héten eddig nem látott, nagyszabású fafelmérést végzett a Liget Budapest Projekt keretében.  Elkészült a Városliget teljes körű fakatasztere, amely tartalmazza az összes fellelhető fa pontos helyét, törzsátmérőjét, és alkalmas minden fa pozíciójának pontos meghatározására. Összesen 6358 fát vettek nyilvántartásba.

Vajdahunyad vára, Fa, Fakopp, mérés,

Szaller Vilmos az ultrahangos fakopp vizsgálat közben

Vajdahunyad vára, Fa, Fakopp, mérés,

Korhadást mutat a vizsgálat

 

Mindezt az teszi aktuálissá, hogy hamarosan kiírják a park tájépítészeti pályázatát, melynek eredményeként világszínvonalú aktív közösségi térré válhat a most rossz állapotban lévő 200 éves közpark. Megújítása égető feladat, a fénykorában európai hírű liget mára lepusztult, a fák jó része elöregedett, a nem megfelelő közbiztonság és a leromlott funkciók miatt a park mára sokak számára Budapest kevésbé vonzó kikapcsolódási helye lett.


fakopp-kapott-főkert

Állagmentés

fakopp2-kapott-főkert

Ez bizony belül már elöregedett

– A parkfejlesztés célja az értékes fák megóvása a teljes zöldfelület megújításával együtt, illetve egy világszínvonalú rekreációs és kulturális funkciókat együttesen kiszolgáló zöld közösségi tér megalkotása. A park felújított játszóterekkel, új utcabútorokkal, kivilágított futókörrel, kijelölt kutyafuttatóval, új bicikli utakkal és egyéb sportolási lehetőségekkel gazdagodhat, hogy 2018-ra a most burkolt felületek helyén a zöldterület több tízezer négyzetméterrel való bővítése után a Városliget zöldjének aránya a jelenlegi mintegy 60 százalékról 65 százalékra nőjön – mondta Bajzik Zsófia, a Városliget Zrt. projektigazgatója. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.