2020. február 18., kedd
Bernadett

Sport IX.kerület

Nekünk a vérünk is zöld-fehér

Springer Ferenc Ferencvárosi Torna Club Vásárvárosok Kupája győzelmének 50. évfordulója     (Fotó: Máté Krisztián)

Springer Miklós 87 éve követi a Fradi életét (Fotó: Máté Krisztián)

Springer Miklós, a Fradi alapítójának unokája is megjelent azon az ünnepségen, melyet a magyar klubfutball egyetlen európai kupagyőzelmének, a Ferencváros 1965-ös Vásárvárosok Kupája-sikerének 50. évfordulója alkalmából rendeztek. A 4. generációs „Fradi-család” feje a Lokálnak elmesélte, milyen egy zöld-fehér élet.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg azt az időszakos kiállítását a Groupama Aréna múzeumában, amely a VVK-sikernek állít emléket.


– Nagyon fontos nekünk az, hogy erőt merítsünk a múltból, ezért is nagy öröm számomra együtt látni ezeket az urakat. A Ferencvárosnál fontos a múlt ápolása, és az értékek átadása a fiatalok részére, hiszen a múltunk a jövőnk záloga – mondta Orosz Pál. Az eseményen a döntőben legyőzött ellenféltől, a Juventustól is Magyarországra látogatott három játékos: Bruno Mazzia, Giancarlo Bercellino, Gino Stacchini egyaránt pályára lépett a fináléban, amelyet az akkori szokásoktól eltérően csak egyetlen mérkőzésen, ráadásul Torinóban döntöttek el. A Stadio Comunaléban megrendezett összecsapáson a Ferencváros az apró termetű Fenyvesi Máté ritkaságszámba menő fejesgóljával idegenben hódította el a trófeát.

A 14 mérkőzésből álló kupamenetelésben részt vevő futballisták közül Fenyvesi Máté, Géczi István, Horváth László, Juhász István, Karába János, Rákosi Gyula, Friedmanszky Zoltán, Németh Miklós, Fenyvesi József, valamint Rátkai László volt jelen az ünnepségen, és természetesen Springer Miklós, a Fradi alapítójának unokája.


Ferencvárosi Torna Club Vásárvárosok Kupája győzelmének 50. évfordulója     (Fotó: Máté Krisztián)

Ferencvárosi Torna Club Vásárvárosok Kupája győzelmének 50. évfordulója (Fotó: Máté Krisztián)

– Nagyapám alapította a Fradit, 21 évig volt elnök, halála után még 3 évig nem választottak újat. A Magyar Labdarúgó Szövetség létrejötte is az ő érdeme – magyarázta a 87 éves úr, hozzátéve, hogy ha szeretném, szívesen felsorolja az 1938-as olasz válogatott névsorát. Miki bácsitól bármit kérdezünk, biztos, hogy a futballról kezd el mesélni, ami nem is csoda. Nem csak nagyapja, de édesapja is a Fradiért dolgozott egész életében. – Először főtitkár volt, utána ügyvezető elnöke a futball klubnak, ő tette a csapat vezetését professzionálissá.  Nagyon szigorú ember volt, de élt-halt a Ferencvárosért. Megcsinálta azt, hogy a vasárnapi meccs előtt szombaton kiment a játékosokhoz, a lakásukra, szúrópróbaszerűen. Kiment 8 órakor, majd 11-kor visszament. Amelyik nem volt otthon, az másnap nem játszhatott. Nálunk otthon volt az iroda, és kisgyerekként mindent láttam és hallottam – mesélte Springer, aki maga is dolgozott a felügyelőbizottságban, 20 éve pedig az FTC Baráti Körét vezeti. – A fiam az igazgatótanácsban van, az unokáim is minden meccsen kint vannak. Tudja, nekünk a vérünk is zöld-fehér!

 

 

 

Springer_Ferenc_az_FTC_első_lnöke

Springer Ferenc, azt FTC alapítója (Fotó:wikipedia)

Kapcsolódó Cikkek