EUR: 338,01 Ft
CHF: 318,44 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Budapest III.kerület

Nem csak a szomszéd fűje lehet zöldebb

Még 2006-ban indította el a Mol azt a kezdeményezését, amely a települések zöldfelületeinek bővítését célozta meg. A Zöldövezet névre elkeresztelt program keretein belül parkok, társasházi udvarok, vagy akár közösségi kertek kialakítására és rendbe tételére lehet pályázatot benyújtani. A magyar olajtársaság felhívása célba talált, legalábbis ezt mutatják a lassan tízéves akció mutatói: ezen időszak alatt a Mol itthon 1,5 millió négyzetméter (másfél Margit-szigetnyi terület!) bezöldítését támogatta, mintegy 125 millió forint odaítélésével. A hazai sikerek mellett a Zöldövezet igen népszerű még Szlovákiában, Horvátországban és Romániában is.

MOL Zöldövezet Program XIII. kerület, Pannónia utca 54. ( Fotó: Sáfár Tibor )

Nagy Ildikó Réka tájépítész (jobbra), Szabó Simon színész és a Hosszúlépés.hu túravezetője a kertek alatt

A program legfőbb haszna azonban nem csupán a környezet élhetőbbé tétele, hanem a helyi szintű összefogás erősítése is, hiszen pályázni csakis közösségeknek lehet. A Zöldövezet kínálta lehetőséggel eddig 20 ezer ember mindennapjai váltak egy árnyalattal zöldebbé, a konkrét megvalósítás egyúttal pedig közel 300 közösség összekovácsolását is elősegítette.


MOL Zöldövezet Program VI. kerület Dembinszky utca 33. ( Fotó: Sáfár Tibor )

A Dembinszky utca is bezöldült
(Fotó: Sáfár Tibor)

Ez történt például a budapesti Pannónia utca 54. szám alatt is, ahol a korábbi sivár udvar mára az ott lakók kedvelt pihenőhellyévé fejlődött. A szürke térköveket virágládák cserélték le, de jutott hely egyedi tervezésű asztaloknak és padoknak is, a jövőben pedig haszonnövények termesztése is elindul itt.

Mol, Zöldövezet, Pannónia utca (sajtófotó)

A Pannónia utcában jut már hely mindenkinek

MOL Zöldövezet Program VI. kerület, Rózsa utca 57. ( Fotó: Sáfár Tibor )

Kicsiknek és nagyoknak is élmény a Rózsa utca
(Fotó: Sáfár Tibor)

A Mol külön odafigyel arra, hogy a támogatások a lehető legszélesebb körhöz is eljussanak, ezért jellemzően egy millió forint alatti összeggel száll be egy-egy projektbe, az önrész a költségek csupán húsz százalékáig terjed. A forrásokra ősztől ismét várják a pályázatokat, ezért érdemes minél előbb összegyűjteni az ötleket, hogy a következő nyári kánikulát már a zöldből lehessen átvészelni.


Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.