EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Aktuális

Nem csak az Altus kaszál nagyot Brüsszelben

Négy magyar vonatkozású cég is helyett kapott abban a konzorciumban, amely mintegy 1,5 milliárd forintos keretösszegben nyert el brüsszeli megbízást. Az Altus mellett a GKI is érintett a nyertes pályázatban.

Nem csak az Altus, hanem a GKI Gazdaságkutató is tagja annak a konzorciumnak, amely négy évre, mintegy 1,5 milliárd forintos megbízást nyert el az Európai Uniótól – értesült a Lokál. Az erről szóló dokumentumot lapunk megkeresésére az Európai Bizottság (EB) adta ki. A brüsszeli testülettől azt szerettük volna megtudni, hogy a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus milyen cégekkel állt össze a kiírás kapcsán. A kapott iratból az is kiderül, hogy a német, olasz bolgár, lengyel, belga, svéd és osztrák vállalatok mellett a szintén magyar szállal is bíró Horváth & Partners, illetve a CEU Consulting is helyet kapott az alkalmi társulásban.


Brüsszel, 2015. május 27. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelő tagja (b) fogadja Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököt, a Demokratikus Koalíció elnökét Brüsszelben 2015. május 27-én. (MTI/Európai Bizottság/ Lieven Creemers)

Gyurcsány Ferenc (jobbra) Brüsszelben (Fotó: MTI)

Utóbbi azt a bécsi székhelyű céget jelöli, amelynek 2012-ig leánya volt a Budapesten működű, azonos nevű CEU Consulting. A dátum azért is fontos, mert a Lokál információja szerint ez az év annyira zűrösen sikeredett az ausztriai anyavállalatnál, hogy végül az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is felfigyelt a teljesítményükre, amelynek nyomán aztán a teljes cégvezetés odébbállt, és az eredetileg használt CEEN Consulting cégért is CEU Consultingra cserélték. Ezzel párhuzamosan a budapesti fiókban is váltás történt, a régi-új tulajdonos pedig az a Teszler “Borisz” István lett, aki először az SZDSZ szociálliberális platformjának alapítójaként, később az MSZP-barát Szociáldemokrácia 2000 Egyesület ügyvivőjeként szerzett magának hírnevet. Teszler állítása szerint cége pillanatnyilag semmilyen kapcsolatban nem áll osztrák névrokonával, így az Altus-vezette konzorciumnak sem részese.

A GKI Gazdaságkutató viszont annál inkább, a leginkább baloldali kötődésű elemzőközpontként ismert, hiszen 2006-2010 között (a Gyurcsány-Bajnai kormányok regnálásakor) több száz millió forint közpénzt kapott kommunikációs tanácsadás, vagy tanulmánykészítés címén.


Az Altusról áprilisban jelentették be, hogy a cég irányítja azt a tizenegy fős konzorciumot, amely még tavaly októberben nyert el egy 1,5 milliárd forintos keretösszegű brüsszeli kiírást. Ebben azzal bízták meg a győzteseket, hogy mind a 28 uniós tagállamban, így Magyarországon is értékeljék a kohéziós, illetve fejlesztéspolitikában történő változásokat a 2020-ig tartó uniós ciklus vonatkozásában. Gyurcsány egyértelmű politikai elköteleződése miatt a kormány hivatalosan is tiltakozását fejezte ki az EB felé az ügyben, szerinte ugyanis az Altus összeférhetetlen, ezért az sem várható, hogy független és elfogulatlan elemzést készítsen az itthoni állapotokról.

Kapcsolódó Cikkek