2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Obama: Afrika mozgásban van

“Afrika mozgásban van” – jelentette ki szombaton Kenyában, apja szülőhazájában Barack Obama amerikai elnök.

“Ide akartam jönni, mert Afrika mozgásban van, Afrika a világ egyik legnagyobb, legerősebben növekvő térsége” – mondta az amerikai elnök egy nemzetközi üzleti fórum megnyitóján.


“Az emberek kilábalnak a szegénységből, emelkednek a jövedelmek, nő a középosztály, a fiatalok, mint önök, felhasználják az új technológiákat, hogy megváltoztassák az afrikai üzletvitelt” – tette hozzá.

Az amerikai elnök látogatására lezárták a kenyai főváros egy részét, ahol az as-Shaabab szomáliai terrorcsoport több látványos merényletet hajtott végre az elmúlt években.


Uhuru Kenyatta kenyai elnök is úgy vélte, hogy a Globális Vállalkozási Csúcstalálkozó elnevezésű üzleti fórum megszervezése is egészen más képet mutat Afrikáról, mint ahogyan a sajtóban általában lefestik.

“Az afrikai reménytelenségről szóló szólam hamis, sőt valójában sohasem volt igaz” – mondta a kenyai elnök, amikor Obamával az oldalán megnyitotta a fórumot.

Az amerikai anyától és kenyai apától Hawaiiban született Barack Obama pénteken érkezett Kenyába, ahol 2009-es hivatalba lépése óta először jár. Kenyában ma is számos rokona, közöttük idős mostohanagyanyja él.

Barack Obama a tervek szerint szombat délután kenyai kollégájával gazdasági és biztonsági kérdésekről tárgyal. Obamát mintegy húsz parlamenti képviselő és 200 amerikai befektető is elkísérte. Az első vállalkozási csúcstalálkozót 2010-ben tartották a Fehér Házban. A mostani az első alkalom, hogy a találkozót egy fekete-afrikai országban rendezik.

Biztonsági téren az Egyesült Államok Kenya fontos partnere. A kelet-afrikai országban az al-Kaidával kapcsolatban álló as-Shaabab 2013-ban véres merényletet hajtott végre egy nairobi bevásárlóközpont ellen, amelyben 67-en haltak meg. 2015 áprilisában 148 halottja volt az északkelet-kenyai garissai egyetemen elkövetett támadásnak.

Obama pénteken érkezett a kenyai fővárosba, délután az amerikai nagykövetsége ellen 1988-ban elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén helyezett el koszorút, az éjszakát pedig apja családjával töltötte. Kenyából vasárnap utazik tovább Etiópiába, afrikai útja második és egyben utolsó állomására.

Kapcsolódó Cikkek