2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód

Önts egy fröccsöt a melegben!

Nyíregyháza, 2013. november 18. Megtöltött szódásüvegek a Gunyecz család szikvízkészítő üzemében, Nyíregyházán 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt. MTI Fotó: Balázs AttilaNyár és buli? Akkor fröccs! Magyar találmány vagy sem, a spriccer a forró hónapok legnépszerűbb italai közé tartozik. Ráadásul ki-ki úgy keveri, ahogy jól esik.

A legenda szerint 1842-ben Fóton született meg a fröccs, amelyet ma már nem csak az öregek isznak szívesen ultizás közben, hanem a fesztiválozó fiatalok is. Születése fölött pedig – suttogja a Fáma – nem kisebb személyiségek bábáskodtak, mint a Fáy András pincéjében vendégeskedő Vörösmarty Mihály és Jedlik Ányos. Azt is mondják, hogy a bor és szóda keverékéből készülő nedűt Fáy eredetileg németesen spriccernek nevezte, és Vörösmarty magyarította fröccsre.


Hasonló legendák bizonyára keringenek német nyelvterületen is, ahol ugyancsak kedvelt a fröccs. Ausztriában Gespritzer néven ismerik, szintén borból keverik, és méregdrágán árulják fesztiválokon. A tőlünk távoli Hessen tartományban ismert Süß Gespritzt viszont almaborból készül, de gyártanak fröccskülönlegességet kölni szeszfőzdében is. Mindezek ellenére mi magyarok joggal lehetünk büszkék a fröccsre, hiszen míg német nyelvterületen ásványvizet használnak második fő összetevőként, mi inkább szódát, ami viszont éppenséggel a már említett Jedlik Ányos szabadalma. A XIX-XX. század fordulóján pedig, amikor a filoxérajárvány kipusztította a hegyvidékek szőlőit, és a járványnak ellenálló homoki borok kezdtek elterjedni, a világon egyedülálló fröccskultúra alakult ki Magyarországon. Ekkor vált szokássá a két fő összetevőt, a bort és a szódát különböző arányban keverni, e keverékek pedig találó nevet is kaptak. A következő varázsszavakat a nem borisszák is ismerik: kisfröccs, hosszúlépés, házmester…

A fiatalok körében egyre népszerűbbek az alkoholmentes fröccsök is. A klasszikus szörpök mintájára szódával hígítják a rostos üdítőket, amelyek így sokkal frissítőbben hatnak a nyári melegben.


Nyíregyháza, 2013. november 18. Nagyfeő Gábor kocsmáros fröccsöt készít egy nyíregyházi italboltban 2013. november 18-án. A Hungarikum Bizottság a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktárba felvette a szikvizet és a fröccsöt. MTI Fotó: Balázs Attila

Így keverjük, hogy ne keverjük

kisfröccs – 1 dl bor/1 dl szóda

nagyfröccs – 2 dl bor/ 1 dl szóda

hosszúlépés – 1 dl bor/ 2 dl szóda

házmester – 3 dl bor/2 dl szóda

viceházmester – 2 dl bor/3 dl szóda

Puskás-fröccs (magyar-angol) – 6 dl bor/3 dl szóda

Krúdy-fröccs 9 dl bor/1 dl szóda

Ady-fröccs (4Fenyő-fröccs) – 2 dl bor/2 dl szóda + egy öntet bodzaszörp

Újházy-fröccs 2 dl bor/ 1 dl uborkalé

Kapcsolódó Cikkek