2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Óriásmecset épül Bukarestben

Aláírta kedden a sokat vitatott óriásmecset felépítésére szánt 11 ezer négyzetméteres bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet Victor Opaschi román vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti, a török közösség vallási vezetője.

A megállapodás értelmében a román állam 49 évre ingyenesen adja a muzulmán felekezet használatába a román főváros északi részén, a Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket, azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket, nevezetesen egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot építsen.


A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

Korábban Traian Basescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját. Basescu azt állította, hogy a több millió euró értékű telken kétezer hívő befogadására alkalmas mecset és hatezer diák oktatását lehetővé tevő muzulmán egyetem épül, a kormány “nagylelkűségét” pedig azzal hozta összefüggésbe, hogy Victor Ponta miniszterelnök hetekig Törökországban gyógykezeltette magát.


“Talán nem tudják elképzelni azt a bukaresti metrómegállót, amelyben egy vallásos fiatalember csúcsforgalom idején Allah nevében felrobbantja magát, vagy nem képesek maguk elé képzelni azokat a kudarcot vallott román fiatalokat, akik iszlám hitre térve Szíriába vagy Irakba indulnak kiképzőtáborokba, hogy aztán Európába visszatérve elhozzák nekünk az Iszlám Állam jótéteményeit” – vágott vissza a volt államfő, amikor első megszólalását a több román politikus felelőtlennek minősítette.

A vallásügyi államtitkár az átadási jegyzőkönyv aláírásakor azt hangsúlyozta, hogy a modern demokrácia egyik alappillére a vallásszabadság és minden románnak érdeke, hogy az új mecset szélsőséges, fundamentalista nézeteket nélkülöző “normális” vallásos élet központjává váljon.

“Sajnálatos módon egy jó szándékot egyesek félreértelmeztek” – mondta a főmufti. Szerinte a mecset éppen azt szolgálja, hogy Bukarestben ne szervezhessenek többé rögtönzött gyülekezőhelyeken muszlim vallási szertartásokat és csak olyan imámok prédikálhassanak Bukarestben, akik a román állam által akkreditált teológiai intézmények oklevelével rendelkeznek.

A román fővárosban – ahol jelenleg négy kisebb mecset van – a muzulmánok száma tízezerre tehető. A török közösség főleg a Fekete-tenger partján lévő Dobrudzsában él. A 2011-es népszámláláson csaknem 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak Romániában.

Kapcsolódó Cikkek