2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Athénban

Összecsapások törtek ki szerda este az athéni parlament előtt a megszorítások elleni tiltakozásul rendezett tömegtüntetésen.

Athén, 2015. július 15. Rohamrendőrök és a megszorítások ellen tüntetők összecsapása Athénban 2015. július 15-én. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

Athén, 2015. július 15.
Rohamrendőrök és a megszorítások ellen tüntetők összecsapása Athénban 2015. július 15-én. (MTI/AP/Emilio Morenatti)

A rendőrök paprikasprayt és könnygázt vetettek be a rájuk Molotov-koktélokkal és kövekkel támadó többtucatnyi álarcos fiatal ellen. A rendbontók kirakatokat törtek be és legalább egy autót felgyújtottak. Az erőszak láttán a békés demonstrálók menekülni kezdtek. A rendőrség közölte, hogy legalább 50 embert őrizetbe vettek. A hatóságok közlése szerint több mint 12 ezren gyűltek össze a parlament épülete előtti Szintagma téren, hogy tiltakozzanak a Görögország és hitelezői között hétfőn kötött megállapodás ellen. “Nemet mondunk a privatizációra, mentsük meg a kikötőket, a DEI-t (a nemzeti energiavállalatot), a kórházakat” – olvasható a parlament előtt elhelyezett egyik transzparensen.


“Azért vagyok itt, mert a kormány nem vette figyelembe a július 5-i szavazásunkat (a hitelezők által javasolt reformintézkedésekről tartott referendumot)” – mondta a 28 éves Heleni, a tüntetés egyik résztvevője.

Az összecsapások akkor kezdődtek, amikor a törvényhozásban megkezdődött a vita az újabb megszorító intézkedésekről, amelyek elfogadását a nemzetközi hitelezők követelik Athéntól a harmadik pénzügyi mentőcsomagról szóló tárgyalások megkezdéséért cserébe.


A parlament várhatóan késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható. Sajtójelentések szerint a voksolás után ismét tüntetéseket szerveznek a törvényhozás épülete elé.

Athén, 2015. július 15. Egy megszorítások elleni tüntető Molotv-koktélt dob a rohamrendőrökre az athéni parlament előtt, a Szintagma téren 2015. július 15-én. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)

Athén, 2015. július 15.
Egy megszorítások elleni tüntető Molotv-koktélt dob a rohamrendőrökre az athéni parlament előtt, a Szintagma téren 2015. július 15-én. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)

Röviddel a parlamenti vita kezdete előtt a radikális baloldali Sziriza élén álló Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azzal fenyegette meg párttársait, hogy lemond, ha nemmel szavaznak az első reformokról szóló törvényjavaslatra. A kormánypárt szélsőbaloldali platformja és koalíciós partnere is ellenzi az újabb megszorításokat.

Egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a görögök több mint 70 százaléka amellett áll ki, hogy a parlament hagyja jóvá az országot az összeomlástól megóvó mentőcsomaghoz szükséges intézkedéseket.

`

Kapcsolódó Cikkek