EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb XVI.kerület

Otthonra lelt Csömörön az Éless-Szín

Éless Béla színész-rendező – több évtizedes művészi pálya után – ma is színházat csinál. Az Éless-Szín, úgy tűnik, otthonra lelt Csömörön. A művészt zuglói otthonában látogattuk meg, ahol feleségével és munkatársával, Valler Gabriellával a terveikről meséltek lapunknak.

Nem csak a Szomszédok ismétlése miatt népszerű Csömörön Éless Béla, hiszen társulata szinte már haza jár. Legutóbbi bemutatójuk, a Nem válok el című komédia is hatalmas siker.


Éless Béla és felesége Gabi (Fotó: Máté Krisztián)

Éless Béla és felesége, Gabi zuglói lakásuk erkélyén (Fotó: Máté Krisztián)

– A Szomszédok kapcsán számos kedves történet megesett velem – mondta lapunknak Kerei Gusztáv adótanácsadó megformálója. – Amikor a feleségemmel Balatonfüreden a városnéző kisvonatról leszálltunk, a sofőr megkért, hogy várjunk egy kicsit. Elszaladt, majd visszajött egy képeslappal, amit a dolgozók írtak alá nekem, és ”a Szomszédokban nyújtott felejthetetlen alakítását, köszönjük!” állt a lapon. Igazán megható volt! – mesélte a szakmában csak „színházcsinálóként” emlegetett művész, majd azt is elárulta, hogyan került társulatával Csömörre. – Az agglomeráció lakossága is igényli a színházat, az élvezhető, jó előadásokat. Az igényeiket a budaörsi színházvezetői évek tapasztalataiból jól ismerem. Amióta magánszínházként működünk, kerestem a lehetőségeket. Csömörön a művelődési ház igazgatói pályázata kiírásában – a napjainkban dívó általánosságok ellenében – konkrétan megfogalmazta a polgármester úr a művészeti-színházi igényeket is.  Ez nagyon tetszett nekem. Megkerestem, és meglepetésemre tudta, ki vagyok. Aztán elkezdődött a közös munka. Az intézmény új igazgatója jó partnerünk. Évi két bemutatót tartunk itt, de természetesen játsszuk repertoár előadásainkat is – mesélte Éless Béla. Társulatuk a Budaörsi Játékszín korábbi nagy létszámú együtteséből alakult. „Régi kollégái” – mint Koncz Gábor, Kautzky Armand, Esztergályos Cecília, Nyertes Zsuzsa, Kertész Péter, Papadimitriu  Athina – mellett Tóth Roland, Kondákor Zsófia, Szaksz Gabi, Bodor Géza és mások kapcsolódtak be munkába.

– Egyszer Görgey Gábor azt mondta, hogy Béla egy üres réten is színházat csinál – vette át a szót Valler Gabriella, Éless Béla felesége és társa, – hát még itt Csömörön, ebben a kellemes színházteremben!


Gabi nem csak a színpadon ad neki végszót, mint partner, hanem a háttérmunkában is részt vesz, a színészegyeztetést és a produkciószervezést ő végzi. Igazi színházi ember. Mint mondja, amikor Éless Béla munkatársa lett, éppen váltani szeretett volna, és kapóra jött egy kollégája ötlete – aki jól ismerte Bélát -, hogy szegődjön művészeti titkárnak a Tatabányán akkor alakuló Komárom megyei Játékszínhez, amely a Jászai Mari Színház jogelődje. Hamar kiderült, Gabi egyaránt profi a szervezésben, az asszisztensi munkákban és a színpadon is megállja a helyét. Már két éve dolgoztak együtt, amikor egy társulati bulin fellobbant közöttünk az a bizonyos láng.

– Lassúztunk Bélával, és már kifutott alólunk a zene, de még mindig táncoltunk. Valahogy így kezdődött.

Éless Béla és felesége Gabi (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

Legkedvesebb kritikusuk, Gabi édesanyja, Magdolna néni is velük él, aki élvezettel hallgatja, amikor a „gyerekek” szöveget tanulnak. Szerencsére mindketten munkamániások, de közös hobbijukra, az utazásokra mindig szakítanak időt. Esküvői fotó helyett pedig kétszemélyes karikatúra díszíti a nappali falát, amelyet a neves karikaturista, Tonio rajzolt róluk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.