EUR: 335,77 Ft
CHF: 315,94 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Sport XVII.kerület

Ötven éve bólintott, aranyat ért

Budapest, 2015. június 23. Fenyvesi Máté, a Ferencváros 76-szoros válogatott  játékosa a magyar klubfutball egyetlen európai kupagyőzelmének, a Ferencvárosi Torna Club 1965-ös Vásárvárosok Kupája-sikerének 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a zöld-fehérek otthonában, a budapesti Groupama Arénában, a Fradi Múzeumban 2015. június 23-án. Az FTC Fenyvesi Máté ritkaságszámba menő fejesgóljával idegenben hódította el a trófeát. MTI Fotó: Illyés Tibor

Fenyvesi Máté feje aranyat ért
MTI Fotó: Illyés Tibor

A Ferencváros labdarúgó csapatának 1965-ös Vásárvárosok Kupájának győzelmére emlékeztek a két döntős csapat legendás játékosai a Groupama Arénában. Az Európa Liga elődjének számító VVK-győzelem a honi klubfutball egyetlen kupasikere. Az olasz Juventus elleni fináléban Fenyvesi Máté fejelte a győztes találatot fél évszázaddal ezelőtt. A Rákoscsabán élő szélső mellett Géczi István, Horváth László, Juhász István, Karába János, Rákosi Gyula, Friedmanszky Zoltán, Németh Miklós, Fenyvesi József, valamint Rátkai László vett részt az ünnepségen. Az Itáliából Magyarországra látogatott három játékos: Bruno Mazzia, Giancarlo Bercellino, Gino Stacchini egyaránt pályára lépett a fináléban, amelyet az akkori szokásoktól eltérően csak egyetlen mérkőzésen, ráadásul Torinóban döntöttek el. A Stadio Comunaléban megrendezett összecsapáson a Ferencváros az apró termetű Fenyvesi Máté ritkaságszámba menő fejesgóljával idegenben hódította el a trófeát.

A hatalmas médiaérdeklődés mellett megrendezett eseményen a győztes gólt szerző, Rákoscsabán élő Fenyvesi Máté elevenítette fel a legfontosabb pillanatokat.


– Abban az időszakban a portugál védők kezdték el alkalmazni azt a taktikát, hogy a jól fejelő játékosokat egyszerűen kilökték. Ez történt itt Torinóban is, tudták, hogy a Flóri (Albert Flórián – a szerk.) jól fejel, különösen a jobbról érkező labdáknál. Ezt látva elhatároztam, hogy minden jobbról beívelt labdára menni fogok, s ez történt a gólnál is, bár előtte legalább harmincszor futottam fel úgy, hogy nem találkoztam a labdával. A 81 éves legendás játékos hozzátette, Novák Dezső beívelésénél Albert Flóriánt szokás szerint ellökték, a Császár pedig nem is látta, hogy ő gólt fejelt, hanem a játékvezetőnél reklamált. Rákosi Gyula fogta vissza a zöld-fehérek játékmesterét, mondván “hagyjad, a Fenyő befejelte”, az egyetlen magyar aranylabdás válasza pedig az volt “igen, akkor kezdjenek…”

Út a győzelemig

A VVK 1964/65-ös szezonjában a Ferencváros az első körben a csehszlovák Brnót, majd az osztrák Wiener SC-t ejtette ki. Ezután az AS Romával szemben kettős győzelemmel jutott tovább a gárda, s a negyeddöntőben az Athletic Bilbaót – ahogyan ezt az osztrák rivális ellen is tette – mindent eldöntő harmadik csatában búcsúztatta. Hasonlóan alakult a Manchester United elleni elődöntő is, amelynek harmadik felvonásán a Népstadionban Karába és Fenyvesi góljával nyert a Ferencváros. A döntőt – amely azért lett “egyfelvonásos”, mert a Ferencvárosnak már hetekkel korábban le volt kötve egy amerikai túrája, így lemondott a visszavágó lehetőségéről – végül 25 ezer szurkoló előtt Fenyvesi döntötte el.

Kapcsolódó Cikkek