2018. április 23., hétfő
Béla

Egyéb I.kerület

Palya Bea: jön a Tovább Nő

palya bea lányával2-facebook-palya beaA Városmajori Szabadtéri Színpadon koncertezett a családjával a Várban élő Palya Bea, akit a lassan hároméves Lili lánya is gyakran elkísér a fellépésekre.

– Kívülről fújja a dalokat. Van otthon saját mikrofonja, azzal szokta előadni a műveket. A fővárosi koncertekre jön inkább, van, hogy csak a hangbeállásra, imád rohangálni a zenészek közt, és persze megvan az a privilégiuma, hogy egy – ellenállhatatlanul édes mosollyal kísért – kérésre azonnal kipróbálhatja a hangszereket… – tudtuk meg Beától, akit szakmailag és magánemberként ugyanaz foglalkoztatja.


– Nálam ez a két terület összefügg, hiszen arról tudok dalt írni, ami igazán mélyen érint. Többet figyelek befelé, a sok koncert ellenére, vagy inkább azzal együtt ez egy csendesebb, érettebb időszak, szeretem a ritmusát a dolgaimnak. Felmerül az összes olyan téma, amit egy két és féléves kislány mutat a tükörben: hogyan tartom a saját határaimat, hogyan őrzöm – vagy épp vesztem el – a türelmemet, hogyan tudom befogadni a gyermekem tágasságát, és hogyan fogadom el a saját tökéletlenségemet anyaként. Zenészként, dalcsinalóként pedig pont ezeket a témákat sűrítem dalba – magyarázta Bea. – De született egy Exek köszi című dal, a cím magáért beszél, meg egy Tükör című is, amelyben a főhősnő magát ócsárolja a tükörbe nézve, majd az meglepő módon válaszol neki. Az ilyen témáknál fontos a humor, ezért raktam bele bőven. A közönség ezeket az új darabokat hihetetlenül meghálálta: pár napja volt a dalok ősbemutatója, és az első versszak után már tapsoltak és sikongattak! Nagyon jólesett… – árulta el a Lokálnak az ízig vérig énekes és nő. Ami a nyarat illeti, Bea tele van munkával, de nem bánja.

Palya Bea koncert a Városmajori szabadtéri szinpadon(Fotó: Máté Krisztián)

Palya Bea mint énekes és mint nő is varázsol

– Rengeteg koncert van, de hát imádom csinálni. A családközpontú turnézás jegyében pedig sokszor jön velem a család is, a koncertek közt ücsörgünk valami frissen felfedezett vidéki kávézóban, a Balaton partján, vagy épp két fellépés közt lezúzunk a tengerhez. Az új dalok is szülőcsatornába jutottak, állandóan szövegeken és dallamokon gondolkodom, és lassan összeáll a Tovább Nő című album anyaga, amelyet ősszel fogunk felvenni. És olyan jó, hogy ezek nemcsak dalok, úgy érzem, hogy a közönség a zenehallgatás prímér örömén túl – pedig már az is nagyon jó – még valamit hazavisz: elkezd egy-egy témán gondolkodni, megfigyelni magát, babrálni a saját személyiségnek a rétegeivel. És ez nagyon jó, mert egészséges, jól működő közösséget csak akkor lehet alkotnunk, ha az egyes ember szintjén is rend van, azaz ha belülre figyelünk, önmagunkra.


Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.