2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XV.kerület

Panelszínház rázós témákkal

Koma Bázis ( Fotó: Sáfár Tibor )

A Koma csapata, vagyis (balról) Anka Kristóf, Mattyasovszky Zsonay Bálint, Papp Tibor és Zrinyi Gál Vince
( Fotó: Sáfár Tibor )

KOMA Bázis – hirdeti a  Molnár Viktor és Ady Endre utca sarkán a felirat egy barátságos ház falán. Zrinyi Gál Vince, a KOMA színház megálmodója és kollégája Anka Kristóf gyorsan körbekalauzol bennünket a színháztermen, a büfében és a tanulószobában, közben befut Mattyasovszky Zsolnay Bálint is. Ők hárman a KOMA alappillérei.

Nyolc évvel ezelőtt kezdődött a közösségi színház története, amikor a friss diplomás színész, Zrinyi Gál Vince úgy döntött, nem a megszokott utat járja.


– Máté Gábor osztályában végeztem, és arra gondoltam, szeretnék valami mást csinálni, mint a hagyományos színház. Ekkor született a KOMA, vagyis a Kortárs Magyar Színház. Fontos volt, hogy megkeressük a színház valós társadalmi erejét. Először vidékre jártunk, olyan településekre, ahol mély szegénységben élnek az emberek. Ők nem jártak színházba, ezért a színház ment hozzájuk.

2010-ben aztán ez a misszió kinőtte magát, és a kerület akkori vezetése látott fantáziát a KOMÁ-ban: megkapták ezt a pestújhelyi játszóhelyet. Tavaly januárban közösségi színházzá alakultak, ami nem csak az ő életükbe, de a hozzájuk szegődött fiatalokéba is nagy változást hozott. Létrejött a KOMA Bázis, ami egy komlex közösségi színház. Arról szól, hogy  megtanítják az embereket közösségi formában létezni. A projektekben résztvevő,  kevésbé jól tanuló fiataloknak tanulószobát szerveznek, figyelnek rájuk, meghallgatják őket és közben közös előadásokat hoznak részre, gondos műhelymunkával.


– Míg a hagyományos színházban az előadáson keresztül reagálnak a színészek egy társadalmi problémára, addig a közösségi színház a társadalmat veszi rá arra, hogy mondjon véleményt, egy előadás keretein belül – magyarázta Zrinyi Gál Vince. – Olyan előadásokat hozunk létre, amelyben a lakótelepen élő 16 és 30 év közötti fiatalok vannak, akik hús-vér emberek. A történet róluk szól, ők játsszák el. Kiírjuk a szereplőválogatást, és bár a vezérfonal megvan, az ő sorsukból, gondolataikból ötleteikből, álmaikból és félelmeikből áll össze az előadás.

Legutóbbi projektjük, a Blokkoló  kilenc lakótelepi fiatal története volt, akik itt élnek közöttünk. A három hónapos próbafolyamat során a fiatalok saját életükről meséltek. Az előadás végül ebből állt össze, és egy újpalotai panel, második és kilencedik emeleti lakásaiban játszották. Miközben erről beszélgettünk, befutott  Papp Tibor, aki az első KOMA társulati tag. Ő videofilmeket készíteni érkezett, majd részt vett a Blokkolóban és itt ragadt. Vince, Kristóf és Bálint atyai büszkeséggel mesélte, hogy Tibi most érettségizett. A hármas között egyébként tökéletes az összhang: Kristóf asszisztensi feladatokat lát el, Bálint dramaturg és szövegíró, Vince pedig a művészeti vezető. Már megtervezték a következő évadot, olyan rázós témákba vágnak bele, mint például az internetes pornó és az internetes zaklatás.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.