EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület

Rácz Kati: Máshogy szórakozunk már

ráczkati2A Lyra Díj-jal és a Forssa Jazz Fesztivál nagydíjával kitüntetett Rácz Kati 1976-ban kezdett dolgozni a budapesti éjszakában.

– Évekig dolgoztam minden helyen, a leghosszabb ideig a Moulin Rougban. Emellett felléptem a Savoyban, a Tavasz bárban, a Keringőben, a Víg matrózban és a Margitszigeti Termál szálló Havanna bárjában – mesélte a jazz énekesnő, akinek kizárólag a mulatók jutnak az eszébe, ha a szórakozásról kérdezik. – Számos ilyen volt, és nem csak a belvárosban. A legkisebb helyen is műsor volt, énekesnővel, táncosnőkkel. Ez így volt a 70-80-as években, de még a 90-es évek elején is. Mindenki elegáns volt, ülve megnéztek egy műsort, pezsgőt ittak és nem töményet. Szólt  a zene, elmentek táncolni, így volt lehetőség az udvarlásra. Leginkább nívóbeli különbséget látok az akkori és a mostani szórakozás között – magyarázta Kati, aki szerint a romkocsmákba felöltözni sem tudnak rendesen a nők. – A romkocsmákban murván kell menniük, emiatt nem igazán tudnak a lányok tűsarkú cipőt viselni. Műsor nincs, valami zene szól a hangfalakból, a férfiak a pultnál beszélgetnek, a lányok az asztaloknál ülnek. Ezen kívül vannak a koncertek, ahol állni kell és dübörög a zene. Régen nem kellett attól tartani, hogy fellöknek és rám öntik a sort. A mai bulik nem igazán kedveznek az udvarlásnak – véli az énekesnő, aki szerint a művészek élete is más volt akkoriban. Ma mindenki rohan egyik fellépésről a másikra, majd hazamegy. Pár évtizede azonban nem így volt.


– A művészek munka után a Fészek Klubba mentek. Az alsó szinten volt egy hangulatos, intim bár, a harmadikon pedig elegáns diszkó. Kártyaterem is volt a művészeknek.  Aki nem ide járt az a Rátkaiy klubba ment, ez a Mikroszkóp Színpad hatalmas„büféje” volt. A harmadik ilyen hely a Balettcipő, ha valaki találkozni akart egy színésszel, énekessel, ide ment. Reggelig folyt itt a mulatozás, vele szemben volt egy pékség, onnan már hajnalban hozták át a forró zsemlét, kiflit. Voltak állandó zongoristák, de aki arra járt, az beszállt énekelni. Fantasztikus idők voltak!

Rácz Kati a budapesti éjszaka koronázatlan királynője, évtizedek óta. Nem volt és nincs olyan hely, ahol ő ne énekelt volna. A Lokálnak elmesélte, hogyan és hol szórakoztak az emberek a 70-es, 80-as években, és szerinte mi a gond a ma oly népszerű romkocsmákkal.


bár ráczkati

Címkék

Kapcsolódó Cikkek