EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Rejtélyes náci aranykincset találtak

Több száz pénzérméből álló, a hitleri birodalom végnapjaiban elásott rejtélyes aranykincsre bukkant egy amatőr régész az észak-németországi Lüneburg külterületén.

Két zsákban összesen 217 történelmi aranypénzt találtak egy mező szélén. A legrégibb aranyérmék 1831-ből származnak, a legújabbak 1910-ből. A legtöbb aranyérme Belgiumból és Franciaországból való, de találtak aranypénzeket Olaszországból és az Osztrák-Magyar Monarchiából is.


A zsákokat a Berlini Reichsbank – a hajdani német jegybank – pecsétjével plombálták le, és a horogkeresztet és sast ábrázoló alumíniumpecsét anyagának összetételéből szakértők arra következtetnek, hogy az aranykincset a hitleri birodalom végnapjaiban vagy közvetlenül a háború után rejthették el.

Szakértők biztosak abban is, hogy az aranypénzek a Reichsbank aranytartalékából származnak, és egy hajdani bennfentes lophatta el azokat.


A kutatókat meglepte, hogy noha az érmék különböző országokból és korokból származnak, mind 21 milliméter átmérőjűek, és kivétel nélkül 6,45 gramm súlyúak, amire nem találnak magyarázatot.

Az aranypénzek napjainkban – pusztán a nemesfém piaci árát tekintve – mintegy 45 ezer eurót (14 millió forint) érhetnek. Hajdan egy-egy érméből például egy jó minőségű öltönyt lehetett csináltatni.

A náci időkből származó aranykincsre még tavaly októberben bukkantak, de a leletet csak kedden mutatták be a nyilvánosságnak, mivel szeretnék felkutatni a jogos tulajdonost, vagy legalábbis megismerni a kincs történetét. A régészek egyelőre az elveszett tárgyak hivatalánál jelentették be a leletet.

Florian Bautsch kincsvadász szabadidejében, a hatóságok engedélyével, egy speciális fémdetektorral kutat régiségek után. Tavaly a lüneburgi városi régészek kérték fel, hogy vizsgáljon meg egy gyanús magaslatot. Eredményes munkáját 2500 euróval jutalmazták.

A régi aranypénzeket vasárnaptól a lüneburgi városi múzeumban állítják ki.

Kapcsolódó Cikkek