EUR: 338,49 Ft
CHF: 318,72 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Rekordbevételt a Sotheby’s árverésén

A brit fővárosban valaha tartott legsikeresebb kortárs árveréseként könyvelhette el szerdai licitjét a Sotheby’s aukciósház, annak ellenére, hogy az este legizgalmasabb tételeként beharangozott Francis Bacon-alkotás végül nem talált új gazdára.

Az aukció összbevétele valamivel több mint 130 millió font (57,6 milliárd forint) volt, ami annak ellenére rekordnak számít, hogy az előzetes becslések alsó határát sem érte el.

A licit fénypontja Andy Warhol nyolc alkotása volt, amelyeket az amerikai dollár ihletett. Az amerikai pop-art művész 1962-es One Dollar Bill (Silver Certificate) című festménye, amely a sorozat egyetlen, teljes egészében kézzel festett darabja, az előzetes becslések 18 millió fontnál meghúzott felső határát is túlszárnyalva 20,9 millió fontért talált új gazdára. Warhol munkái összesen 34,3 millió fontért keltek el, a sorozat 11 másik darabjára csütörtökön licitálhatnak az érdeklődők.


Az este kiemelkedő tételei közé tartozott Gerhard Richter 1987-es A B, Brick Tower című alkotása is, amely 14,2 millió fontért, valamint David Hockney Arranged Felled Trees című munkája, amely az előzetes becslések felső határát több mint egymillió fonttal meghaladva 3,4 millió fontért cserélt gazdát.

Annak ellenére, hogy Francis Bacon 25-35 millió font közé becsült Study for a Pope I című alkotása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és nem adták el, az ír származású brit festőművész két másik munkájának – egy 1975-ös önarckép és a Three Studies for a Self-Portrait című alkotás – leütési árát 15,3 millió fontra, valamint 14,7 millió fontra tornázták fel a licitálók.


Az este legádázabb licitharca Lucian Freud 2002-es Four Eggs on a Plate című alkotásáért folyt, amelyet annak idején Devonshire hercegnőjének ajándékozott a művész. A mű végül 989 ezer fontért, az előzetesen becsült leütési ár majdnem tízszereséért kelt el.

Cheyenne Westphal, a Sotheby’s kortárs műalkotásokért felelős vezető munkatársa szerint az aukciósház több mint félmilliárd font összértékű eladásokat bonyolított az elmúlt hetekben Londonban, ami azt jelenti, hogy a brit főváros immár komoly vetélytársa New Yorknak.

Kapcsolódó Cikkek