2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Rengeteg beteg migráns a Nyugati pályaudvaron

A népegészségügyi szakemberek továbbra is kint vannak a fővárosi Nyugati pályaudvarnál, ahonnan kedd éjjel több mint ötven külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával. A fővárosi és Pest megyei tisztifőorvos az M1 aktuális csatorna szerda déli Híradójában azt mondta: még az éjszaka elvégezték a fertőtlenítést, de továbbra is a helyszínen vannak, felügyelik a további takarítási munkálatokat, és higiénés felvilágosítást tartanak a menekülteknek, valamint a környék vendéglátóhelyein is.

Budapest, 2015. július 29. Rendőrök és mentők menedékkérőket szállító autóbusz mellett Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál, ahonnan ötvenhat felnőttet és gyereket vittek kórházba ismeretlen fertőzés miatt 2015. július 28-án késő este. A hasmenésre panaszkodó betegeket és a velük érintkezőket is az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitték kivizsgálásra. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Budapest, 2015. július 29.
Rendőrök és mentők menedékkérőket szállító autóbusz mellett Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál, ahonnan ötvenhat felnőttet és gyereket vittek kórházba ismeretlen fertőzés miatt 2015. július 28-án késő este. A hasmenésre panaszkodó betegeket és a velük érintkezőket is az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba vitték kivizsgálásra.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Homor Zsuzsanna kifejtette: kedd este kaptak jelzést a mentőszolgálattól arról, hogy a Nyugati pályaudvarnál hasmenéses megbetegedések fordultak elő a migránsok körében. Azonnal elkezdték az ügy kivizsgálását, megtették a szükséges intézkedéseket.


Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen fertőzésről van szó – mondta a főorvos, hozzátéve: a budapesti Egyesített Szent László és Szent István Kórházban egy terhes nőt és egy ötnapos csecsemőt kiszáradás veszélye miatt kellett ellátni. További megbetegedésről a népegészségügyi szervnek nincs tudomása.

A szakember elmondta: a jelentősen szennyeződött területet azonnal fertőtlenítették, továbbá felvették a kapcsolatot az V. kerületi önkormányzattal, amely vállalta a helyszín további takarítását. Ezt a népegészségügyi szakemberek felügyelik, továbbá higiénés felvilágosítást is tartanak – tette hozzá Homor Zsuzsanna, megjegyezve, hogy a tapasztalthoz hasonló megbetegedések megfelelő kézmosással megelőzhetők.


A Migration Aid nevű civil kezdeményezés szerda hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kedden késő este ismeretlen fertőzés miatt több menedékkérőt kórházba vittek a Nyugati pályaudvarról.

A civil önkéntesek hasmenésre panaszkodó, vasúti csatlakozásra váró családokkal találkoztak, ezek tagjait a mentőszolgálat kórházba vitte a Budapesti Közlekedési Központ bevonásával, busszal.

Kapcsolódó Cikkek