2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb XIV.kerület

Reszkessetek nagyhalak, jön Máté!

Nem csak az osztálytársait, de édesapját is megfertőzte szenvedélyével Lendvai Máté. A zuglói 6.b-ből gyakran indulnak a srácok és az apukák közös pecázásra. Ilyenkor nincs túl korán, a kiskamaszok hajnalban kelnek és irány a part. A 12 éves sporthorgász számos nagy fogást tudhat magáénak, és bár a halat nem szereti, pontosan tudja, mire harapnak.

– 7 éves koromban kezdtem el horgászni, az első hal, amit fogtam, egy kárász volt. Csemege kukoricára jött – mesélte Máté. – A legnagyobb halam eddig egy 18,30 kilogrammos tükörponty volt, amit kedvenc tavamon, Biatorbágyon fogtam.


A fiatal horgász pontosan meg tudja fogalmazni, mit jelent neki a hobbija.

– A hallal való küzdelem számomra sport – magyarázta lelkesen. – Ez egy igazi technikai sport, mivel a horgászbotok és különféle eszközök nagyban befolyásolják a sikert. Egy nagy testű, 10 kiló feletti halat pedig akár 30-40 percig is fárasztani kell a partra emelésig, ez igazi fizikai igénybevételt jelent. Az álmom az, hogy eljussak a spanyolországi Ebro folyóra horgászni.


Máté egyébként nem szereti a halat, és sportemberhez méltón, a zsákmányt mindig visszaengedi. Eddig hat osztálytársát fertőzte meg szenvedélyével és édesapja sem menekült.

– Anya annak annyira nem örül, hogy sokszor nem vagyunk otthon, viszont apát már megfertőztem, és ő minden horgászatra eljön velem – vallotta be a Lokálnak a zuglói horgász, akinek eddigi legélvezetesebb horgászkalandja Biatorbágyon volt, ahol egyszer 2 percenként fogták a halakat . – Nem volt megállás! – mondta nevetve, majd azt is elárulta, mikor, milyen csali a hatásos.

– Ez attól függ, melyik vízterületen horgászom, mivel a tavakban a különböző ízvilágú csalikat (bojlikat ) megszokják a halak. Függ az évszaktól is: tavasszal az édes, ananászos, nyáron a fűszeres, kolbászos fokhagymás ízű bojlikat használom – osztotta meg titkát a kis horgász, akinek igen komoly fotógyűjteménye is van már a nagy fogásokról.

Nem mindegy, milyen a felszerelés

Nem mindegy, milyen a felszerelés

Máté és a 18 kilós ponyt

Máté és a 18 kilós ponyt

Ez is egy 10 kiló fölötti fogás

Ez is egy 10 kiló fölötti fogás

Az igazi sporhorgász visszaengedi a halat

Az igazi sporthorgász visszaengedi a halat

10,5 kilós amúr

10,5 kilós amúr

Kapcsolódó Cikkek