2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb XXII.kerület

Romba dőlt a Kálvária

Nem kímélte Budafok-Tétényt sem a múlt heti égszakadás-földindulás. Fél óra alatt nagyobb kárt okozott, mint ami az elmúlt évtizedekben valaha érte a kerületet. Az ítéletidőben a budafoki kálvária betonelemei is megrongálódtak. A Baross Gábor telepi Dózsa György útról és Budafok lejtőin hatalmas mennyiségű víz zúdult le a Nagytétényi úton közlekedő járművekre és gyalogosokra. A helyenként jégesővel érkező felhőszakadás leverte a gyümölcsöket és jelentős pusztítást végzett a teraszokat és a kerteket díszítő virágokban. Az óránként 100 kilométeres sebességű szél fákat és villanyoszlopokat csavart ki. A kerületi rendőrkapitányság munkatársai és az önkormányzat közterület-felügyelete egész este segítette a katasztrófavédelem munkáját és önkéntesek segítségét is kérte a kármentésben. A Vöröskereszt utcánál a szél az egykori csirkegyár épületének tetejét emelte el a helyéről, amelyet a tűzoltók távolítottak el. A Háros utcát több szakaszon lezárták az útra zuhant fák és villanyoszlop miatt. A Piroska-közben élő Ispán Tamás arra érkezett haza a Balatonról, hogy a földön fekszenek a tujái.

– Nagyon elszomorító volt. A Balatonnál nem tombolt ekkora vihar. Nem is gondoltam, mi lesz itthon. Másnap egész nap próbáltam megmenteni a tujákat, levágtam mindegyik tetejét, és visszaállítottam a gyökereiket a földbe – számolt be.


A Jókai utcában egy hatalmas fenyőt szakított ki a szél úgy, hogy az a kerítéskaput is kidöntve a forgalmas útra zuhant.

– Elképesztő látvány fogadott, mikor a munkából hazaértünk. Hívtuk a katasztrófavédelmet, de nekik akkor már nem volt szabad kapacitásuk, nekifogtunk hát az unokámmal, hogy az út közepéről eltávolítsuk a fenyőt. Itt jár a 15-es busz, sok a lejtőn lefelé száguldó motoros, attól féltünk, nehogy még emberi életet is kívánjon a természeti katasztrófa következménye, mert a fenyő miatt egymásba rohannak a járművek. Szerencsére van biztosításunk, a kapu és a kerítés megjavítását nem saját erőből kell megoldanunk – mondta Kreszula János. A Háros utcai ház tulajdonosa még másnap is egész nap bontotta a fenyőt, aminek a törzsét elteszi emlékbe.


Kreszula fenyőfája22

Kreszula Károly unokájával, Leventével bontotta el a kertjéből az útra kidőlt fenyőt

csirkegyár22

A Csirkegyár teteje a villanyvezetéken

Ez a villanypózna kitört22

Ez a villanyoszlop kettétört

Ispán Tamás menti a tujáit22

Ispán Tamás megpróbálta “újraéleszteni” a tujáit

 

budafoki golgota22

A budafoki kálvária romjai

még áll a fenyő22

Itt állt évtizedekig a ház előtt a fenyő

 

Vigyázat gyerekek, fenyőfa22

A Vigyázat gyerekek! tábla mellé ki lehetett volna tenni: Vigyázat fenyőfa!

 

A Jókaira borult a fenyő22

A kertkaput is maga alá gyűrve a Jókaira zuhant ki a kertből a fenyőfa

Kidőlt villanyoszlop a Háros-Dankasirály22

A Hárosról nyíló Dankasirály utcát lezárták a villamos vezeték-szakadások miatt

Tűzoltók a Csirkegyárnál22

Tűzoltók bontják el a régi Csirkegyáron felszakadt tetőt

Vízben a Nagytétényi22

Vízben a Nagytétényi út a Kossuth Lajos utcánál

Új piacra dőlt a fa22

Az épülő új Szomszédok Piacára is dőlt egy fa a szemközti régi piacról

Címkék

Kapcsolódó Cikkek