EUR: 338,81 Ft
CHF: 318,72 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Életmód

Sasfióka valóságshow

sasA Jászságban egy parlagisas-pár már évek óta hiába próbálkoztak a családalapítással, tojásaik rendre terméketlennek bizonyultak. A fészekben most mégis egy egészséges sasfióka nevelkedik, akinek életét a nagyközönség élőben követheti nyomon az interneten. Hogy hogyan lehetséges ez?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vették észre még március végén, hogy az egyik, tojásokkal teli fészekből eltűntek a szülőmadarak. Az elhagyott sasfészekből azonnal kimentették az elárvult tojásokat, melyek egyikéből tíz nappal később kikelt egy pelyhes sasfióka. A nemzeti park munkatársai ezután a jászsági Sasközpontba szállították az értékes madarat, aki a Kelemen nevet kapta. Itt már várták a jövevényt, akinek már ki is szemelték a pótszülőket.


 

 

A természetvédők választása egy meddő saspárra esett, akik – akárcsak az előző években – most is két terméketlen tojást próbáltak kikelteni. A hímet a kutatók már évek óta nyomon követik: a madár 2011-ben még a Hevesi-síkon próbálkozott a költéssel egy olyan territóriumban, ahol évek óta záptojások voltak a fészekben, feltehetően ennek a hímnek a terméketlensége miatt. A tojó feltételezett pusztulását követően a hím 2012-ben átköltözött a Jászságba egy másik tojó mellé, ahol azóta – immár negyedik éve – szintén terméketlenek a lerakott tojások.

kelemen2

Kelemen a fészekben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai Kelemen megérkezését követően az egyik záptojást az egészséges sasfiókára cserélték, és a fészket folyamatosan őriztetni kezdték. A pótszülők gond nélkül befogadták a jövevényt, és elkezdték az etetését. Jóllehet a szaporodásban nem jeleskedtek, a két parlagi sas remek vadásznak és örökbefogadó szülőnek bizonyult, a fehér pehelytollakról lassan felnőtt tollruhára váltó Kelemen pedig szépen növekszik. A természetfilm.hu munkatársai nemrégiben egy webkamerát helyeztek a fészek fölé, így bárki nyomon követheti a nem mindennapi sascsalád mindennapjait.


kelemen3

Megérkezett a pótmama

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, babapara!

  Segítség, babapara!

  Melyik szülő ne ismerné az érzést, amikor újszülöttjét hazaviszi a kórházból és hirtelen rászakad a valóság: ez az apró, kiszolgáltatott kis emberpalánta innentől az ő gondjaira van bízva.

 • Megkezdődött a húsvét előtti böjt

  Megkezdődött a húsvét előtti böjt

  A katolikus hagyomány szerint húsvét mozgó ünnep, ezért minden évben máskor ünnepelik. A böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban. Az idén február 26-án vette kezdetét a húsvétot megelőző 40 napos böjt.

 • Erre jó a keserűsó

  Erre jó a keserűsó

  Nem minden só nátrium-klorid. A keserűsót is ehhez sorolja a közvélemény, azonban itt a magnézium sójáról van szó.