2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb II.kerület

Sosem forgott a Körszálló

Budapest Hotel - Körszállóról Szilágyi Erzsébet fasor 4.

Budapest Hotel – Körszálló, Szilágyi Erzsébet fasor 4.

A Facebookon létrehozták az Egymillióan azért hogy kapcsolják vissza a Körszálló forgását (https://www.facebook.com/forogjonakorszallo) csoportot, amely szerint „a Körszálló 1967-es építésekor az épület formájából fakadó alapvető koncepció része volt az épület forgását elősegítő hidraulikus rendszer kiépítése!”.

A zöld környezetben, a budai hegyek lábánál csodálatos kilátással a Budai Várnegyedre néző Budapest Hotel „idényszállónak indult FLORIDA néven, menet közben változott téli-nyári üzeműre és Budapestre” – írta az épület tervezője, Szrogh György. A 14 azonos lakószintű hengeres toronyrésze miatt a köznyelv körszállóként emlegeti. A kör alaprajzú elrendezés 280 kétágyas szoba teljesen egységes kialakítását tette lehetővé. A belsőépítész az építésztervező társaként főleg a közösségi terek kialakításával foglalkozott, de a trapézíves szobák berendezése is feladatát képezte.


A szálloda szobáiból egyedülálló körpanoráma látható. Arról azonban, hogy ez a körszálló valaha forgott is volna nem találtunk megbízható információt. A Lokál ezért megkérdezte a szálloda igazgatóját, Mezey Tamás pedig lapunknak elmondta: a körszálló sohasem forgott.

– Szoktak ilyeneket kérdezni, és akin látom, hogy végképp nem lehet meggyőzni, annak azt mondom: igen, ma is forog, de csak hétvégén. Nem hallottam az említett Facebook csoportról, de én is fent vagyok a közösségi oldalon, sőt a Budapest Hotelnek is van nagyon jó Facebook oldala, érdemes nézegetni, ha pontos információkat akarunk tudni a helyről – tájékoztatott Mezey Tamás, a Budapest Hotel igazgatója. Hozzátette, a Körszálló egyébként az 1967-es megnyitása idején azért is volt szenzáció, mert a tetején működött a Cola bár, és akkoriban ez volt az egyetlen hely Budapesten, ahol a kapitalista világ ikonikus jelképét, kólát lehetett kapni.


Kapcsolódó Cikkek