2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Súlyos késelés a jeruzsálemi melegfelvonuláson

Jeruzsálem, 2015. július 30. Az ultraortodox Jisáj Slisszer, mielőtt késsel rátámad a jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőire 2015. július 30-án. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi 2005-ben szintén késsel támadt az akkori melegfelvonulás résztvevőire, tettéért akkor börtönbüntetésre ítélték és nemrég szabadult. (MTI/AP/Sebastian Scheiner)

Jeruzsálem, 2015. július 30.
Az ultraortodox Jisáj Slisszer, mielőtt késsel rátámad a jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőire (MTI/AP/Sebastian Scheiner)

Késsel rátámadt a jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőire és legkevesebb hat embert megsebesített csütörtökön egy ultraortodox izraeli férfi – közölte a helyi média.

A tévé szerint a merénylő hosszú késekkel a kezében a tömegbe rohant és válogatás nélkül szurkálni kezdte az embereket. A rendőrség elfogta és letartóztatta a tettest. A Valla nevű hírportál azt írta, hogy egy ultraortodox vallásos öltözéket viselő fiatalember támadt a Jeruzsálem belvárosában vonuló mintegy ötezres menet résztvevőire.


A televízió értesülése szerint a tettes az a Jisáj Slisszer lehet, aki három hete szabadult ki tízéves börtönbüntetéséből, amelyet hasonló homofób gyűlölet-bűncselekmény miatt kapott, miután 2005-ben három embert megkéselt.

Jeruzsálem, 2015. július 30. Rendőrök letartóztatják az ultraortodox Jisáj Slisszert, miután késsel támadt a jeruzsálemi melegfelvonulás résztvevőire 2015. július 30-án. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi 2005-ben szintén késsel támadt az akkori melegfelvonulás résztvevőire, tettéért akkor börtönbüntetésre ítélték és nemrég szabadult. (MTI/EPA/Emil Szalman)

Jeruzsálem, 2015. július 30.
Rendőrök letartóztatják az ultraortodox Jisáj Slisszert (MTI/EPA/Emil Szalman)

Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint minden sebesültet kórházba vittek, egy harminc év körüli áldozatot életveszélyes állapotban, kettőt közepesen súlyos, a többieket könnyebb sérülésekkel.

A szervezők úgy döntöttek, hogy az incidens ellenére tovább folytatják a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen küzdő felvonulást. A történtek után szolidaritásuk jeleként több ezren csatlakoztak a menethez olyanok is, akik eredetileg nem tervezték a részvételt. A jeruzsálemi városháza közleményben ítélte el a támadást.

Kapcsolódó Cikkek