2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb VIII.kerület

Szabadság Expressz a múzeumkertben

Budapest, 2015. július 2. Érdeklődők az 1989 - a változások éve. Kelet-Közép-Európa útjain 1939-1989 című szabadtéri kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a tárlat megnyitójának napján, 2015. július 2-án. MTI Fotó: Marjai János


MTI Fotó: Marjai János

– Kollektív erkölcsi, nemzeti és politikai kötelezettség az idősebb nemzedékek számára, hogy átadják az általuk átélt diktatúrák történelmi tapasztalatait a következő nemzedékeknek – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az 1989 – a változások éve, Kelet-Közép-Európa útjain 1939-1989 című, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében rendezett szabadtéri kiállítás  megnyitóján.

Az ingyenesen megtekinthető tárlat részét képezi a rendszerváltás 25. évfordulója emlékére szervezett Szabadság Expressz nemzetközi társadalmi-oktatási projektnek, melynek keretében tavaly augusztusban és szeptemberben húsz európai fiatal – köztük egy magyar lány – egy Gdansktól Varsón, Budapesten, Temesváron, Pozsonyon és Prágán át Berlinig tartó vonatúton végigjárta a rendszerváltás főbb állomásait és helyszíneit – emlékeztetett a távirati iroda.
Bába Iván, az ENRS magyar koordinátora kiemelte, az egykori eseményeket nem szabad csak a humor, szatíra szemüvegén keresztül nézni, mert a létező szocializmus “sötét diktatúra” volt. A lengyel Szolidaritás szakszervezet humoros plakátjai, a cseh irodalom, a szatirikus magyar filmek az adott korban a védekezést is szolgálták, az alkotók így akartak szellemileg, lelkileg függetlenek maradni. De ha ma csak ilyen szemüvegen át nézzük az akkori világot, torzképet kaphatunk – mondta.
A kiállítás, amely eddig Berlinben, Brüsszelben és Varsóban volt megtekinthető, négynyelvű feliratokkal ellátott fotókon, dokumentumokon mutatja be a Lengyelország 1939-es hitleri lerohanásával kezdődő, a szabadsághoz vezető út főbb eseményeit és szereplőit.


Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.