2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld III.kerület

Száznál is több automata nyeli majd a pénzt

Parkoló óra, fizetés, automata (Fotó: Máté Krisztián)

Parkoló óra, fizetés, automata (Fotó: Máté Krisztián)

Július végéig telepítik azokat az automatákat, amelyek az óbudai fizetős parkolás felett fognak őrködni – közölte a Lokállal a III. kerületi önkormányzat. A kihelyezések során 170 darab parkolóórát állítanak fel, a készülékek beszerzéséről pedig közbeszerzési pályázat keretén belül döntöttek.

A parkolóórák közbeszerzésével kapcsolatban a városvezetés azt mondta lapunknak, hogy a felhívás nyertese vállalata az üzemeltetést is, a megbízási díját pedig részletekben (60 hónapos futamidő) fizeti ki a kerület. A teljes projekt így (vagyis a gyártással, szállítással, üzembe helyezéssel és üzemeltetéssel együtt) 1,76 milliárd forintból valósul meg.


Az automaták kihelyezése tehát folyamatban van, de eközben a fizetős rendszer működtetéséhez szükséges személyi állomány feltöltése is zajlik. Amennyiben előbbi és utóbbi is sikeresen megtörténik, úgy július utolsó napján megindul a tesztidőszak, szeptembertől pedig már élesben is találkozhatunk az óbudai fizetős parkolással, amely azt jelenti, hogy akkortól fogva szabhatnak ki pótdíjat a parkolóőrök a nem fizető autósokra. Ennek mértéke 15 napon belüli kiegyenlítés esetén 13 órányi parkolási díjnak, ezen túl már 41 órányinak felel meg. Egy óráért övezettől függően 175, illetve 265 forintot kérnek el.

A fizetésre az egyik megoldás az ún. Óbuda kártya, amely 90 perces, ingyenes parkolásra jogosítja azokat, akik a parkoló övezeteken kívülről érkeznek. A 2540 forintba kerülő kártyára 3600 igénylés futott be, amelynek különböző technikai fennakadások miatt durván a felét postázták ki eddig. Az önkormányzat azt ígéri, augusztus közepéig valamennyi kérvényező megkapja majd a kártyáját.

Óbuda kártya, parkolás, III. kerület

Felejtse el az aprópénzt

Kapcsolódó Cikkek