2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb X.kerület XV.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XXI.kerület

Teknősmentés vihar után

Szutyányi Ákos Mezei őrszolgálat Teknős befogás, Naplás tó ( Fotó: Sáfár Tibor )

Ez a teknős kislány, egyenes a haspáncélja
( Fotó: Sáfár Tibor )

A  vihar utáni károk helyreállításában a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat is kivette a részét. Miközben a csapat egyik fele az égszakadás által megtépázott fákat hozta rendbe és tisztította az utakat a letört faágaktól, Szuttyányi Ákos csoportvezetővel teknősmentésre indultunk a Naplás-tavon. A vihar a tó mentén is otthagyta névjegyét: tövestől kicsavart fákat és felborult teknőscsapdákat hagyott maga után.

A 17 rákosmenti mezőőr öt kerületben lát el szolgálatot. A 10, 15, 16, 17 és 18. kerületben 8 ezer 800 hektár tartozik hozzájuk. Gyakorlatilag ők a zöld rendőrök, amolyan XXI. századi, modern csőszök, akik a természetvédelem mellett harcolnak az illegális szemétlerakók, a termény- és fatolvajok ellen, őrzik, védik a termőföldeket, a haszonállatokat, építményeket, a földmérési jeleket, hogy csak a legfontosabbakról beszéljünk. Legutóbb a múlt heti viharkárok helyrehozatalában segítettek, miközben lapunk munkatársainak megmutatták, miként zajlik a teknősmentés a Naplás-tavon.


Szutyányi Ákos Mezei őrszolgálat Teknős befogás, Naplás tó ( Fotó: Sáfár Tibor )

Szutyányi Ákos csoportvezető megnézi az úszó csapdát( Fotó: Sáfár Tibor ) 

– Az őshonos teknős Magyarországon a mocsári – magyarázta Szuttyányi Ákos csoportvezető, miközben csónakunkkal az egyik teknőscsapdához evezett.  – Sajnos sok kedves “állatbarát” a túlnőtt vagy megunt ékszerteknősét elengedi és azok megtelepszenek a mocsári teknős élőhelyén. Ez nem is lenne baj, ha megférnének egymás mellett, de a szabadon engedett ékszerteknősök eleszik a a táplálékot a mocsári elől, és valószínűleg a kicsinyeiket is. Élvefogó úszó csapdákat helyezünk ki, amelyekből a mocsári teknősöket visszaengedjük, az ékszereket pedig az állatkertbe szállítjuk.

Az egyik csapdában találtunk egy mocsári teknőst, de mielőtt visszaengedtük volna, Ákos – aki egyébként végzettsége szerint erdész –  gyorstalpaló teknősismertetőt tartott, amelyből megtudtuk, a hím páncélja a hasán domború, hogy párzási időszakban könnyen rásimuljon a nőstényre és ne forduljon le róla. Eddig 57 ékszerteknőst fogtak be a tóból. Kicsit arrébb eveztünk, és és egy gyökerestől kicsavart fát láttunk. – A tegnapi vihar maradvány – summázta Ákos, aki egyébként éjszaka maga is a viharkárok enyhítésén dolgozott a környező kerületekben. – Ezzel a fával nincs mit tenni, a természet elintézi. Valószínűleg beköltözik majd alá egy harcsa, a horgászok legnagyobb örömére.


( Fotó: Sáfár Tibor )

Valószínűleg harcsatanya lesz a kidőlt fa alatt( Fotó: Sáfár Tibor )

Fejünk fölött elrepült egy szürke gém, de vadkacsa, tőkés réce, bukó réce és kócsag is megfordul errefelé. Miközben kifelé eveztünk, egy elkóborolt, szomszédoló, közönséges házi kacsa úszott elégedetten velünk szembe.

– Sokan azt gondolják, a mezőőrök egész nap “csak” csónakáznak, pedig ennél sokkal összetettebb a feladatunk. A természetvédelem mellett foglalkozunk a környezettudatos életmód oktatásával, de vannak “rázósabb” ügyek, hiszen például az illegális szemétlerakók nem mindig kedves, megtévedt emberek, és van, hogy  a fa- és terménytolvajokkal is meggyűlik a bajunk. A mi hivatásunk a természet és a rendvédelem. Én egyébként azt vallom:  természetet védeni jó. Mindegy, hogy az ember teknősöket ment, virágot ültet, eteti a vadon élő állatokat, vagy  nem dobja ki a szemetet az erdő közepére, a lényeg, hogy vigyázzunk a környezetünkre!

(Nézze meg galériánkat a www.lokal.hu-n!)

( Fotó: Sáfár Tibor )

Balra a hazai mocsári, jobbra az eredetileg észek-amerikai vörösfülű ékszerteknős ( Fotó: Sáfár Tibor )

Kapcsolódó Cikkek